Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă trimis în după-amiza zilei de astăzi, vineri seara, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 24 de mile marine, în dreptul localităţii Sabla (Bulgaria), şi la aproximativ 17 mile marine faţă de frontiera româno-bulgară, care se îndrepta spre apele teritoriale româneşti.

Recația Poliției de Frontieră vine după ce turiștii din zona 2 MAi – Vama Veche au publicat pe youtube imagini cu încercarea unor persoane de a părăsi o navă aflată în larg pentru a acosta pe teritoriul României. Capital a publicat această informație în cursul acestei dimineți

La faţa locului s-a acţionat cu o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă, ocazie cu care ţinta a fost identificată în jurul orei 20,30 ca fiind o ambarcaţiune tip pescador având la bord aproximativ 120 de persoane. Acestea au transmis mesaje de ajutor, recepţionate de MRCC Varna – instituţie responsabilă în acest caz, care a declanşat acţiunea SAR (search and rescue). Totodată, au fost informate, prin intermediul forumului de cooperare la Marea Neagră, autorităţile de frontieră bulgare şi turce, precizează sursa citată. 

 

La aproximativ 5 mile marine distanţă de marea teritorială, Garda de Coastă a acţionat cu trei nave, reuşind blocarea ambarcaţiunii, până la sosirea navelor Gărzii de Coastă Turce, care au preluat atât pescadorul, cât şi persoanele. 

Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 7,10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o altă ambarcaţiune în Marea Neagră, la aproximativ o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară şi de litoralul bulgăresc, navigând spre ţărmul României. 

Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o navă pentru identificarea ţintei. Ambarcaţiunea suspectă avea la bord mai multe persoane dispuse pe toate punţile, inclusiv pe suprastructură, se arată în comunicat, sursa citată menţionând că a fost declanşată o acţiune de tip SAR, oferind sprijin şi asistenţă navei aflate în pericol. 

 

„Situaţia a fost atent monitorizată de către poliţiştii de frontieră, inclusiv cu ambarcaţiuni gonflabile de viteză pentru asistenţă, cât şi cu echipaje dispuse de-a lungul ţărmului (în cooperare cu IJJ Constanţa, Brigada Mobilă de Jandarmi Constanţa şi poliţişti din cadrul IPJ Constanţa), iar în jurul orei 11,30 pescadorul a fost escortat de navele Gărzii de Coastă, în siguranţă, în Portul Mangalia. La bord se aflau 97 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Iran şi Irak (40 de bărbaţi, 21 de femei şi 36 de copii). Ei vor fi preluaţi de poliţiştii de frontieră, în vederea efectuării activităţilor specifice în astfel de cazuri”, precizează comunicatul. 

Sursa citată menţionează că poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. 

Citește și: UPDATE Nave cu migranți încearcă să acosteze între 2 Mai și Vama Veche VIDEO