Alina Mungiu-Pippidi laudă soluția guvernării în comun adoptată de PSD și PNL

Vor candida împreună PSD și PNL la alegerile ce urmează anul viitor? Este întrebarea care macină foarte mulți analiști și chiar pe membrii celor două formațiuni politice.

Politogul Alina Mungiu-Pippidi susține că nu are niciun fel de simpatie nici pentru PSD, nici pentru PNL. Ȋn urmă cu câțiva ani, ea spunea că cea mai bună soluție este o alianță între cele două partide, lucru adevărat și pentru momentul prezent.

Era unicul lucru rațional, afirmă ea, să se procedeze pe modelul Germaniei. Altfel, cele două partide s-ar fi distrus unul pe celălalt, iar România ar fi avut de suferit, pierzând banii europeni.

„În anii 2017-2018, când România era la un conflict maxim și partidul care câștigase alegerile, PSD, nu putea guverna, am recomandat să se facă această alianță.

Nu mă ascund și îmi asum, nu am niciun fel de simpatie pentru PSD sau PNL. Am considerat că e unicul lucru rațional, să se facă o alianță ca în Germania, pentru că partidele astea se vor distruge una pe alta.

România nu putea să meargă mai departe cu fiecare turnând la Bruxelles pe ceilalți și blocând fonduri europene”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi în emisiunea realizată de Marius Tucă pentru Gândul.

Alianță PSD-PNL pentru 2024? „Nu este înțelept”

Ȋnsă pentru anul 2024, politologul nu crede că cele două formațiuni ar mai trebui să continua în alianță și să candideze împreună la alegeri.

Nu este înțelept să candideze împreună, afirmă Alina Mungiu-Pippidi. Ea adaugă că cele două partide ar putea analiza această opțiune în ideea de a stopa migrația.

„În mod evident, nouă ne trebuie o abordare mai rațională în care să încercăm să fim mai constructivi. Asta nu înseamnă că partidele trebuie să facă liste împreună.

Părerea mea este că nu vor să facă. Dacă au ajuns la ideea că vor face liste împreună, este probabil din cauză că migrația este foarte mare, se fac oferte și s-au gândit că asta este o cale să oprească migrația.

Nu este înțelept să candideze împreună, chiar dacă văd raționalități, dar toate astea sunt riscuri mai mici decât să lași o singură opoziție și să pui această singură opoziție în fața unei puteri”, a mai declarat Alina Mungiu-Pippidi.

Ce spun Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă despre o alianță pentru alegeri?

Despre acest subiect vorbea recent și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Aceasta a lăsat de înțeles că nicio opțiune nu este exclusă din start în acest moment.

Lucrurile funcționează în acest moment între PSD și PNL, a spus el. De cealaltă parte, Nicolae Ciucă a precizat că o astfel de decizie privind continuarea colaborării va fi luată prin vot în PNL, dar admite și el că „orice opțiune politică e deschisă”.

„Normal că există discuţii, facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare.

Era plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul, nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei. (…) Lucrurile funcţionează, dar trebuie să spunem câteodată şi adevărul”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Fac politică. (…) Eu aş merge şi la Comisia Europeană să avem candidat comun”, a mai spus Ciolacu, întrebat de jurnaliști despre un posibil candidat comun la prezidențiale.