Faith Ringgold, artista care a militat pentru o mai bună reprezentare a persoanelor de culoare și a femeilor în artă, s-a stins din viață. Ea a murit sâmbătă, la vârsta de 93 de ani, conform anunțului făcut de presa americană și citat de AFP.

Faith Ringgold a fost considerată un pionier al artei pentru comunitatea afro-americană. Ea a obținut recunoaștere internațională prin expoziții la New York, la Muzeul Picasso din Paris în 2023. În plus, activitatea ei a fost marcată și printr-o retrospectivă la Muzeul de Artă Contemporană din Chicago, care a fost deschisă până în 25 februarie anul acesta.

Faith Ringgold a murit

Faith Ringgold s-a născut în Harlem în 1930, în plină mișcare de renaștere culturală din celebrul cartier afro-american din New York. Ea și-a făcut remarcată prezența prin creațiile sale extrem de vizuale, inclusiv panourile de pânză în care combina vopsea și țesături pentru a transmite povestea vieții oamenilor de culoare din Statele Unite.

În 1963, pe fundalul segregării rasiale din SUA, Faith Ringgold și-a început opera artistică. Ea a debutat cu seria „The American People”. Aceasta a fost inspirată de mișcarea pentru drepturi civile. Această serie a încercat să exploreze relațiile rasiale din țară.

Artista a luptat pentru o mai bună reprezentare a femeilor în artă

Faith Ringgold, militantă și activistă, s-a remarcat în anii ’70 printr-o demonstrație („Ad Hoc Committee of Women Artists”) în fața celebrului Whitney Museum din New York. Acolo a solicitat o mai bună reprezentare a femeilor în artă.

Inspirată de Picasso a fost una dintre lucrările sale, „American People Series #20: Die” (1967). Aceasta este o reprezentare a revoltelor rasiale din Statele Unite. Ea a fost expusă chiar lângă celebrul tablou „Demoiselles d’Avignon” (1907) al maestrului spaniol la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Faith Ringgold a făcut picturi murale de mozaic în metroul din Harlem

Artista americană a fost angajată, de asemenea, pentru a realiza lucrări publice. E vorba de picturi murale de mozaic în metroul din Harlem. Acestea înfățișau personalități precum Sugar Ray Robinson și Malcolm X.

De asemenea, una dintre compozițiile sale, „9/11 Peace Story Quilt” a fost creată la zece ani după atacurile jihadiste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. La acest eveniment au participat și elevi. Lucrarea semnată de Faith Ringgold  a fost expusă la prestigiosul Metropolitan Museum of Art din New York.