Comentariile favorabile şi perspectivele bune de câştig legate de acţiunile thailandeze ies în evidenţă în ultimul timp.

Referitor la tensiunile politice interne prezente trebuie subliniat că mediul de afaceri şi consumatorii sunt mai puţin influenţaţi de acestea decât în trecut. Fără îndoială, orice guvern de la Bangkok nu are altă opţiune decât să adopte o politică economică favorabilă şi să promoveze dezvoltarea ţării.

Valorile bancare se numără printre cele mai ieftine acţiuni thailandeze. Acestea s-au poziţionat solid şi conservator comparativ cu băncile europene sau americane. În loc de speculaţii cu risc ridicat, acest sector a adoptat în principal o poziţie clasică: credite directe la întreprinderi şi persoane fizice. Experienţa dură din timpul crizei asiatice de la sfârşitul anilor ’90 a făcut ca băncile să fie foarte prudente şi sensibile la risc. Unii analişti consideră că băncile thailandeze sunt puţin atractive deoarece sunt „prea prudente“ în politica de creditare, generând prea puţin profit. Aceeaşi critică a determinat o serie de bănci conservatoare americane să îşi schimbe politica  acum câţiva ani. Rezultatele acestui fenomen de creştere a creditării şi mai ales costurile sunt bine cunoscute.

Băncile thailandeze, în ciuda politicii lor de afaceri conservatoare, prezintă în contextul redresării economice a ţării un potenţial deosebit de creştere a randamentelor. Perspective bune există şi pentru hoteluri şi întreprinderile orientate către consumul intern. Industria de turism dă senzaţia unei redresări puternice, chiar dacă la nivelul rezultatelor acest lucru a fost până acum puţin vizibil. Volumul de activitate a liniilor aeriene thailandeze (Thai Airways) a atins niveluri istorice record, în timp ce multe companii aeriene din întreaga lume sunt în criză.

Puţin probabil ca în Thailanda cursul acţiunilor să capete o direcţie ascendentă în linie dreaptă. Există însă loc pentru surprize plăcute şi aprecieri, având în vedere că nivelul cotaţiilor este unul scăzut. Ar fi cel mai bun moment pentru Thailanda pentru o sincronizare cu celelalte pieţe emergente şi pentru a se remarca cu randamente peste medie.

Băncile thailandeze prezintă, în ciuda poli­ticilor conservatoare, un potenţial deosebit de creştere a randamentelor.
Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena