Canalys a furnizat datele potrivit cărora, piața PC-urilor din România a crescut cu 12,7 procente în al treilea trimestru din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă au fost vândute 79,2 milioane de bucăți, piața PC-urilor din România înregistrând cea mai importantă creștere din ultimii zece ani.

Performerele categoriei au fost laptopurile, care au ajuns la 64 milioane de unităţi livrate. Dacă laptopurile au crescut spectaculos, cu 28,3%, desktop-urile au mers în direcţia opusă, scăzând cu 26%.

Cele mai căutate modele

Datele furnizate de către Canalys arată că cele mai mari creşteri le-au avut Acer şi Apple, companii care ocupă locurile 5 şi 4 în piaţă. Acer a crescut cu 15% după ce a livrat 5,6 milioane de unităţi, iar Apple, care a livrat 6,3 milioane unităţi, a crescut cu 13,2%.4.

Lupta pentru poziţia de lider a pieţei se dă în continuare între Lenovo şi HP, cu un uşor avantaj pentru Lenovo dar cu o creştere puţin mai mare pentru HP. Lenovo a crescut cu 11,4% după ce a livrat 19,2 milioane de unităţi, iar HP a ajuns la 18,6 milioane de unităţi, crescând cu 11,9%.

Din top 5, singurul producător care a scăzut a fost Dell. Al treilea jucător al pieţei a scăzut cu 0,5%, după ce a livrat 11,9 milioane de unităţi.

Canalys nu oferă şi o predicţie pentru ultimul trimestru al anului, dar, ţinând cont de un iminent val doi al infectărilor cu COVID-19, piaţa PC-urilor se va menţine pe plus faţă de anul trecut.