Este vorba despre endometrioză. Această boală presupune creșterea în afara uterului a țesutului care căptușește interiorul uterului.

„Endometrioza este o boală cronică, hormondependentă și debilitantă. Este cronică, pentru că afectează viața pacientei pe o perioadă lungă de timp. Este debilitantă, pentru că influențează profund calitatea vieții pacientei, datorită durerilor mari pe care le presupune de multe ori și datorită infertelității, care poate să apară în stadiile avansate. Boala este hormonodependentă, de aceea apare doar la femeile hormonal active, adică undeva între 18 și 50 de ani”, a explicat la dr. Voicu Simedrea pentru Antena 3.

Cauzele nu sunt cunoscute

„Din păcate, nu sunt cunoscute exact cauzele apariției acestei boli. Dacă este să ne luăm după teorii, sunt vehiculate în jur de vreo șapte În principiu, mai important este că boala a cunoscut în ultimii ani o creștere a incidenței, datorită faptului că femeia modernă și-a modificat obiceiurile de viață, concepe copii mult mai târziu, datorită alimentației femeii moderne, care este bogată în hormoni, în substanțe nocive, datorită cosmecticelor, care sunt de multe ori nocive pentru paciente, datorită poluării, deci sunt un cumul de factori care țin practic de obiceiul de viață al femeii”, a spus medicul, fondator Centrul de Excelență EndoInstitute, medic primar obstetrică și ginecologie în cadrul Regina Maria.

Medicul explică faptul că unele femei cu endometrioză severă pot fi asimptomatice, în timp ce altele, chiar și cu boală minimă, pot prezenta durere.

„Primul simptom pe care pacienta îl prezintă de obicei este durerea și durerea în endometrioză are un caracter ciclic, deci durerea apare la menstruație sau la ovulație sau și la menstruație și la ovulație. Ulterior, ea devine cronică, adică apare pe tot parcursul lunii. Pacienta trebuie să se alarmeze dacă durerea este puternică, adică dacă necesită tratament pentru controlul durerii. Nu e normală durerea puternică”, adaugă acesta.

Cum poate fi afectată calitatea vieții

Medicul a explicat faptul că boala nu afectează profund calitatea vieții și nici fertilitatea în primele două stadii.

„Pacienta trebuie să înțeleagă că este bolnavă cronic. Ea trebuie să se prezinte în mod regulat la controale, să se adreseze medicilor care sunt familiarizați cu genul acesta de patologie. În acest sens, noi am dezvoltat acest proiect, care se numește Endo Institute și care, la ora actuală, este o rețea de management al pacientelor cu endometrioză. De ce spun rețea? Pentru că avem mai multe centre dezvoltate în țară: București, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța. Și practic, pacienta are șansa să fie diagnosticată corect, precoce, să i se dea un sfat onest și informat, să fie monitorizată atentă pe parcursul a multor ani cât pacienta este sub spectrul acestei boli”, a explicat specialistul.

Cum poate fi tratată

„Endometrioza în stadiile inițiale se tratează medicamentos. Există o schimbare a paradigmei în tratamentul bolii. Dacă până nu de mult o pacientă de endometrioză se opera de multe ori și se opera cât mai repede, acum tendința e să operăm cât mai târziu și o singură dată și bine.

Noi operăm doar stadii avansate de boală, stadiile 3 și mai ales stadiile 4. Din pacientele pe care le-am operat până acum, peste 90% sunt în aceste stadii, 3 și 4. Dintre acestea, peste 60% sunt în stadiul patru de boală. Așadar, pe acest număr de paciente cu boală avansată, în urma chirurgiei pe care noi am făcut-o am obținut 40% rată de concepție spontană și 55% rată acumulativă de concepție, adică spontan plus fertilizare în vitro”, a conchis medicul.