Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, Antena 3 cu 15.000 de lei pentru lipsa informării obiective şi pentru unele acuzaţii neprobate formulate în campania electorală la adresa unor competitori, lipsind şi punctul de vedere al celui acuzat.

„Întrunit în şedinţa publică din data de 01.10.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a reclamaţiilor primite şi a autosesizării, pentru modul în care a fost reflectată cea de-a patra săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (18-25.09.2020) la posturile centrale de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, TVR 1 şi TVR 3, precum şi la cele de radio – RFI România şi Radio România Actualităţi”, se arată într-un comunicat al CNA transmis joi.

Potrivit CNA, amenda de 15.000 de lei pentru Antena 3 a vizat ediţii din 15, 20, 21, 22 şi 24 septembrie 2020 ale emisiunii „Sinteza zilei” în care s-au încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 40 alin. (1), (2) şi (4), art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Dispoziţiile enumerate stabilesc, printre altele, că: „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt” şi „în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Postul B1TV a fost de asemenea sancționat

De asemenea, CNA a sancţionat cu o somaţie publică postul B1 TV, pentru că a încălcat art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea, în cadrul emisiunii „Ştirile B1 TV”, ediţia din 22 septembrie, ora 12,00, a unei ştiri referitoare la un conflict care a avut loc în Adunaţii Copăceni. Materialul înregistrat care a ilustrat această ştire nu a fost editat, putând fi auzit astfel limbajul licenţios folosit. Somaţia a fost acordată B1 TV şi pentru emisiunea „Breaking News” din data de 24 septembrie transmisă cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) din Cod care prevede că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să asigurare distincţia clară între fapte şi opinii.

Somaţii publice au mai primit Antena 3 şi B1 TV pentru emisiuni din perioada 18-25 septembrie pentru că, la difuzarea acestora, nu s-a ţinut cont de art. 8 alin. (3) din Decizia CNA 475/2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020, potrivit căruia „radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia”.