Postul tv de ştiri Realitatea Plus a fost sancţionat, miercuri, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu amendă de 5.000 de lei. Motivul: încălcarea legislaţiei audiovizuale referitoare la acordarea dreptului la replică după aducerea unor acuzaţii privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate referitoare la modul de desfăşurare în spaţiul audiovizual a primei săptămâni din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (28 august – 3 septembrie).

Rapoartele de monitorizare au cuprins 7 posturi centrale de televiziune (Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus, România TV, TVR 1 şi TVR 3) şi 3 posturi de radio (Digi FM, RFI România, Radio România Actualităţi).

„Consiliul a decis sancţionarea cu amendă de 5.000 de lei a postului Realitatea Plus, deoarece la difuzarea emisiunii „Breaking news” din 18.08.2020 a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”, informează CNA, potrivit Agerpres.

Somaţie publică pentru Antena 3, B1 TV şi Realitatea Plus

Totodată, constatând încălcări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 475/2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020, Consiliul a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi:

  • Antena 3, deoarece la difuzarea unui sondaj de opinie cu conţinut electoral în ediţia din 31.08.2020 a emisiunii „Sinteza Zilei” nu s-a ţinut cont de prevederile art. 11 alin. (1), iar la ediţia din 03.09.2020 nu au fost respectate dispoziţiile art. 5 alin. (1) lit. b)
  • B1 TV pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) la difuzarea emisiunii „Dosar de politician” din 30.08.2020. La stabilirea sancţiunii s-a reţinut şi încălcarea prevederilor art. 11 alin. (1) la transmiterea unui sondaj de opinie, în cadrul ediţiilor informative din 31.08.2020, fără a preciza metodologia utilizată
  • Realitatea Plus pentru încălcarea prevederilor art. 8 alin. (1) în ediţia din 30.08.2020 a emisiunii „Culisele Puterii” şi ale art. 11 alin. (1) la difuzarea unui sondaj în ediţia din 31.08.2020 a emisiunii „Prime Time News” la care nu au fost precizate anumite informaţii, respectiv cine a solicitat sondajul, metodologia utilizată şi dimensiunea eşantionului.

Ce alte decizii a mai luat CNA miercuri

Ca urmare a analizării solicitărilor de decizii de autorizare, Consiliul a decis să sancţioneze cu somaţie publică societatea Radio Guerrilla S.R.L. pentru posturile din Brăila, Craiova, Darabani, Iaşi, Roman, Timişoara şi Vaslui pentru nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277 /2013.

În aceeaşi şedinţă, CNA a aprobat solicitarea societăţii Tezaur TV SRL Bucureşti de acordare a licenţei audiovizuale a pentru difuzarea naţională prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Melos TV din Bucureşti.