Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a comentat declaraţiile recente ale şefului DSU, Raed Arafat, care spunea că românii care nu vor purta mască de protecţie în interiorul secţiilor de vot nu vor putea vota.

Zegrean afirmă că orice împiedicare a exercitării dreptului la vot constituie o infracțiune şi spune că doar prin intermediul unei legi s-ar putea interzice accesul persoanelor fără mască în interiorul secţiilor de votare.

„Eu am spus că se poate pune interdicția aceasta, dar numai prin lege, pentru că orice limitare a drepturilor fundamentale – și v-am spus de multe ori asta – se poate face numai prin lege și a spus-o de curând Curtea Constituțională, dacă vă amintiți, când a fost povestea cu internarea obligatorie sau cu carantina în baza ordinului ministrului, și au spus nu este corect, și atunci s-a produs balamucul acela cu câteva zile în care au plecat toți din spitale. Același lucru este și aici”, a declarat Augustin Zegrean pentru B1TV.

Mai mult, fostul preşedinte al CCR susţine că acele persoane care vor fi oprite de la exercitarea dreptului la vot în aceste condiţii se vor putea adresa instanţei pentru o obţine despăgubiri.

„Este corect și așa este și practica Curții Constituționale. N-au decât să facă lege și atunci nu va fi nicio problemă. Dacă nu vor face și vor fi cazuri de persoane care nu vor să poarte mască, și le va fi interzis accesul în secția de votare, acele persoane o să poată să dea în judecată și să obțină tot felul de despăgubiri”, a mai spus Zegrean, potrivit b1.ro.

Care au fost declaraţiile făcute de Raed Arafat?

Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat luni dacă votanții care vin fără măști de protecție vor primi o mască la secția de votare. Șeful DSU a declarat că, din câte știe el, ar trebui ca românii să poată primi mască de protecție la fața locului, dar că recomandarea este să vină cu ea de acasă.

Românii care nu doresc să poarte masca de protecție în cadrul secțiilor de votare nu vor putea intra să își exprime votul, lucru care depinde de comisia respectivă.

În același timp, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai declarat că ar fi bine ca românii să vină cu pixul de acasă pentru a putea semna.

Şi premierul Ludovic Orban a spus că românii ar trebui să primească o mască de protecţie la secţia de votare, dacă uită să vina cu ea de acasă: „Vor primi mască. Noi am prevăzut în reglementări, pentru fiecare secție de votare, existența unui stoc de măști care să fie puse la dispoziția cetățenilor care vin la vot fără mască.”

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca