Scumpirile estimate în 2024 pe piața imobiliară

Piața imobiliară nu se prezintă în cea mai bună formă a sa în 2024, după cum spun specialiștii. Aproape jumătate dintre potențialii cumpărători de apartamente din România anticipează o creștere a prețurilor odată cu debutul noului an.

În 2023, piața imobiliară din țară a înregistrat o ascensiune a costurilor proprietăților. Și o diminuare a ofertei disponibile. Conform unui studiu, aproape 50% dintre cei interesați de achiziționarea unei locuințe se așteaptă la noi majorări ale prețurilor în 2024.

Conform informațiilor obținute din studiu, 47% dintre potențialii cumpărători anticipează creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară. În rândul acestora, cei mai mulți (49%) estimează că majorările vor oscila între 10% și 20%. Asta, în timp ce 13% consideră că creșterile ar putea depăși pragul de 20%.

Alți 30% dintre respondenți susțin că prețurile ar urma să înregistreze o creștere de până la 10% în cursul anului în desfășurare.

Oferta de locuințe este tot mai limitată

Anticipările majorărilor de prețuri sunt împărtășite și de către principalii actori activi în domeniul imobiliar. Aceștia argumentează că cererea rămâne la cote ridicate. Oferta de locuințe disponibile la vânzare este tot mai limitată. În timp ce perspectivele pentru pachetele de finanțare sunt mai atrăgătoare în 2024.

În schimb, există și români mai optimiști care speră la o scădere a prețurilor. Un procent de 23% dintre cumpărători consideră că nu vor exista fluctuații semnificative în prețurile de pe piața imobiliară în cursul acestui an. Asta, în timp ce 30% anticipează o anumită scădere.

Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți respondenți (37%) estimează că ar putea să apară reduceri în intervalul de 10% – 20%, în timp ce aproape 30% cred că prețurile proprietăților s-ar putea diminua cu peste 20% în 2024, conform studiului realizat de Imobiliare.ro și Unlock Market Research.

În altă ordine de idei, piața imobiliară a avut un an echilibrat în 2023. E a fost marcat însă de o activitate intensă în domeniul industrial. Compania de consultanță imobiliară Colliers observă o încetinire a dinamicii economice. Totodată, și o scădere importantă a activității în ceea ce privește investițiile pe piață.

În zona rezidențială, în primele șase luni ale anului, am asistat la o confirmare a tendinței prevăzute de Colliers. Compania indica o scădere a interesului pentru achiziții în contextul creșterii ratelor de dobândă. Totuși, în a doua jumătate a anului, am observat o revenire semnificativă în activitatea de tranzacționare, aceasta fiind susținută de creșterea împrumuturilor ipotecare.