Piața imobiliară în 2023. Încetinire economică, fără recesiune

Piața imobiliară a avut un an echilibrat, marcat, însă de o activitate intensă în domeniul industrial. Colliers observă o încetinire a dinamicii economice. Totodată, și o scădere importantă a activității în ceea ce privește investițiile pe piață.

În zona rezidențială, în primele șase luni ale anului, am asistat la o confirmare a tendinței prevăzute de Colliers. Compania indica o scădere a interesului pentru achiziții în contextul creșterii ratelor de dobândă. Totuși, în a doua jumătate a anului, am observat o revenire semnificativă în activitatea de tranzacționare, aceasta fiind susținută de creșterea împrumuturilor ipotecare.

„2023 a fost un an cu teme contrastante pentru piața imobiliară din România, cu vești bune, dar și mai puțin bune, o mare parte din tendințele și temele care s-au manifestat pe piață fiind anticipate de către consultanții Colliers la începutul anului.

Acum, cu aproximativ o lună înainte de lansarea raportului „Top 10 predicții 2024”, credem că revizuirea raportului din acest an este un exercițiu necesar de sinceritate, care ne și permite să trecem în revistă anul care se încheie. În linii mari, temele pe care le-am evidențiat s-au adeverit, iar 2023 s-a dovedit a fi unul decent pentru scena imobiliară locală”, punctează Laurențiu Lazăr, Managing Director la Colliers România.

Experții de la Colliers au prognozat o „încetinire economică în 2023, fără a ajunge la recesiune”, o anticipare care s-a concretizat. În ciuda faptului că România a înregistrat performanțe superioare comparativ cu majoritatea țărilor europene, estimările Colliers privind o creștere a PIB-ului în intervalul 3-4% pe tot parcursul anului s-au dovedit a fi prea optimiste. La acest moment, o cifră de puțin peste 2% pare mai realistă.

În plus, și în România s-a acordat o mai mare atenție relocării activităților în țări mai apropiate de beneficiarul final.

imobiliare romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Chirii mărite pentru clădirile sustenabile

Colliers a observat o creștere a interesului pentru clădirile ecologice și eficiente din punct de vedere energetic, în România. Este de așteptat ca aceste proprietăți să atragă în continuare atenția. În plus, ele vor beneficia, cel mai probabil, de creșteri ale chiriilor în comparație cu proiectele imobiliare mai vechi sau mai puțin orientate către sustenabilitate.

„În ceea ce privește piața de birouri, ne-am grăbit ușor cu presupunerea că începe să se formeze o piață a proprietarilor. Deși această ipoteză este încă valabilă pentru 2024 și mai departe, în 2023 am văzut doar câteva zone cu un astfel de impuls, pentru că spațiile din clădiri verzi bine-poziționate care au fost foarte căutate au avut și chirii mult mai mari decât în urmă cu un an și jumătate.

Creșterea de aproximativ 10% de la an la an a chiriilor solicitate pentru aceste birouri de clasa A reprezintă cea mai puternică dinamică pe care am văzut-o de dinainte de criza financiară globală din 2008. Mai mult, am putea vedea asemenea evoluții la o scară mult mai largă, deoarece dezvoltatorii nu se arată dispuși să accelereze planurile de construcție, iar în 2024-2025 vom asista la un calendar de livrare foarte puțin încărcat”, spune Laurențiu Lazăr.

În ceea ce privește închirierea de birouri, activitatea rămâne la nivele acceptabile. Cererea brută a înregistrat o creștere semnificativă, posibil atingând un nou maxim istoric. Acesta a fost generat de companiile care, după amânări cauzate de pandemie și creșterea muncii hibride, au decis să acționeze.

imobiliare
SURSA FOTO: Dreamstime

Consultanții anticipează o creștere a chiriilor și pentru sectorul industrial

„Pentru tranzacțiile investiționale, așa cum era de așteptat, a fost un an dificil. În condițiile în care ratele dobânzilor s-au situat la un nivel ridicat, România a cunoscut o dinamică similară cu cea a altor piețe, atât din Europa, cât și din alte părți ale lumii.

Am anticipat că volumul pieței investițiilor imobiliare se va înjumătăți, în comparație cu vârful de 1,2 miliarde de euro din 2022, și se pare că am avut în mare parte dreptate. De asemenea, randamentele au continuat să crească, dar, așa cum spuneam la începutul lui 2023, corecția nu a fost foarte puternică”, subliniază Managing Director-ul Colliers România.

Colliers a emis previziuni optimiste pentru piața de retail, subliniind revenirea oamenilor în magazine, chiar dacă comerțul electronic a rămas la nivele mai ridicate decât înainte de pandemie.

Această tendință, alături de deficitul relativ de spații comerciale din România comparativ cu alte țări din regiune, a menținut un interes susținut pentru proiecte noi. Un aspect esențial pentru evoluția sectorului de retail este stabilitatea puterii de cumpărare, care nu a scăzut semnificativ în ultimii doi ani. Mai mult, de la începutul lui 2023, creșterea salariilor a depășit inflația.

Într-un context de consum susținut, piața rezidențială a început să-și regăsească dinamismul în tranzacții începând cu a doua jumătate a anului.