Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au încheiat astăzi un protocol de colaborare în vederea asigurării şi promovării concurenţei în domeniul medicamentelor de uz uman. Acesta a fost semnat de preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANM, Daniel Boda.

Documentul stabileşte modalităţile prin care cele două instituţii îşi vor coordona activităţile pentru aplicarea unitară a legislaţiei generale din domeniul concurenţei, cât şi a celei specifice, pentru funcţionarea eficientă a sectorului produselor medicamentoase de uz uman, inclusiv în ceea ce priveşte modificările legislative necesare.

„Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurenţei. Prin semnarea acestui protocol dorim să intensificăm dialogul cu factorii implicaţi, în vederea prevenirii şi descurajării practicilor anticoncurenţiale în acest domeniu, dar şi pentru îmbunătăţirea cadrului legal. Vom colabora foarte strâns cu ANM şi vom lua măsurile necesare, astfel încât să avem o piaţă unde concurenţa este reală, iar toţi jucătorii respectă regulile, spre binele consumatorilor finali”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

„ANM va colabora cu autoritatea de concurenţă pentru efectuarea studiilor şi analizelor de piaţă, în vederea cunoaşterii cât mai exacte a pieţei, dar şi pentru identificarea cazurilor de încălcare a legii. Monitorizând şi controlând piaţa medicamentelor de uz uman, ANM va sesiza Consiliului Concurenţei orice practică anticoncurenţială pe care o va identifica n cursul acţiunilor sale”, a declarat, la rândul său, Daniel Boda.

Se anunţă acţiuni de cercetare a pieţei

Implementarea acestui protocol va fi realizată prin constituirea unor echipe mixte de experţi, iniţierea de acţiuni de cercetare a pieţei, necesare ambelor instituţii, sub forma unor studii sau analize pentru cunoaşterea pieţei sau mediatizarea pe scară largă a legislaţiei, măsurilor şi acţiunilor legate de mediul concurenţial.

Schimbul reciproc de informaţii va fi completat prin date culese în timpul unor întâlniri cu agenţii economici care activează pe această piaţă.

Protocolul a fost semnat în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi reprezentaţi ai mai multor agenţil economici din domeniul farmaceutic (producători, imoprtatori, distribuitori).