Sub apatia generală sunt semne as­cun­se de veselie în piaţa românească. Motivul? Chiar dacă rămâne şubred, se numeşte Fondul Proprietatea.

De ani de zile se speră şi, cu cât speranţa durează mai mult, cu atât mai bine se poate realiza. În timp ce toate bursele s-au dezvoltat calitativ şi mai ales cantitativ, BVB a sperat şi… s-a autolistat. O afacere cu speranţă. În lipsa unei economii reale, piaţa locală este dependentă de toate bursele. Dimineaţa, Nikkei e consumat la micul dejun, DAX-ul face jocurile la amiază, iar Dow Jones şi SP500 decid finalul. Aşa trec zilele la bursă, cu volume depăşite şi de vânzările de la McDonald’s-ul din gară.

Legat de dependenţă, să privim din nou către Vestul cel „hulit” şi „înjurat“, dar care conduce sistemul mondial financiar, fără concurenţă, în ciuda BRIC-urilor şi a statisticilor. Discutăm despre T2107, un indicator care priveşte sănătatea unei pieţe: procentajul numărului de acţiuni aflate deasupra mediei de 200 de zile. Este evident că el variază între 0 şi 100, cu ultima valoare indicând un top imediat. Se poate construi pentru orice piaţă, chiar şi pentru a noastră, numai că în SUA numărul de acţiuni depăşeşte 7.300, iar corelaţiile sunt diverse. Pe când la noi…

Graficul prezintă indicele SP500 (zilnic) împreună cu T2107 zilnic şi lunar. De ce stricăm imaginea zilnică plină de speranţă? Pentru a trece de la vis la realitate; ultima contează şi decide ce se întâmplă la nivel zilnic. Imediat sare în ochi topul T2107 (A) lunar din septembrie/octombrie 2009. Raţionalii (adică fundamentaliştii de la ASE) ar întreba „cum e posibil, când maximul SP500 (B) a avut loc mult mai târziu, în aprilie 2010?“ Nimic special cu răspunsul: este vorba de o divergenţă negativă între piaţă şi sănătatea ei internă. Aşa cum ar trebui să ştie orice broker şi manager de fond, o divergenţă negativă de acest gen anunţă o (s)cădere a indicelui, care s-a pus de altfel în mişcare mai târziu, în aprilie 2010.

Acum să privim T2107 lunar în subchart #3. Un ochi format observă că de la un top a urmat fără excepţie secvenţa lower lows până s-a ajuns la valori mult inferioare celei din prezent (44,58%). De aceea, anticipăm că indicele SP500 va reîntâlni suportul din iulie 2010. Ciclicitatea indicelui sugerează un minim al pieţei în septembrie-octombrie 2010. De aceea, drumul cu rezistenţa cea mai redusă este cel în jos, cu atenţie la capital. Piaţa locală nu este în poziţia de a se decupla.

Dan Valcu, CFTe http://ta.educofin.com