Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase din țară, a declarat miercuri că se așteaptă ca Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să aprobe vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii sub vârsta de cinci ani încă de luna viitoare.

Fauci a declarat pentru Blue Star Families, un grup non-profit care sprijină familiile membrilor militarilor americani, că se așteaptă ca autorizația să fie prelungită în curând.

Trebuie menționat faptul că în prezent, Pfizer își testează în prezent vaccinul împotriva Covid-19 la copii de la vârsta de șase luni și se pare că intenționează să-și depună cererea pentru aprobare în curând. Amintim faptul că vaccinul Pfizer este singurul vaccin pentru care sunt eligibili minorii din SUA

Totodată, Statele Unite fac deja parte dintr-o mică listă de țări impulsionează vaccinarea copiilor sub 12 ani. În același timp, aprobarea vaccinurilor pentru copiii de până la șase luni i-ar face pe copiii americani cei mai mici din lume care au primit vaccinurile.

„Speranța mea este că va avea loc în următoarea lună și nu mult mai târziu, dar nu pot garanta asta”, a spus Fauci.

Amintim că în luna decembrie a anului trecut, compania a anunțat că va extinde vaccinurile pentru copiii mai mici într-o doză de trei doze, deoarece studiile au constatat că regimul cu două doze nu a fost foarte eficient la grupa de vârstă. Adulții și copiii de peste 12 ani primesc în prezent o doză de 30 de micrograme de vaccin, iar copiii între cinci și 12 ani primesc o doză de 10 micrograme.

Ce doză de vaccin vor primi copiii

Pe de altă parte, doza pentru copiii mai mici de cinci ani va fi de trei micrograme, o treime din mărimea celei mai mici doze disponibile.

În ceea ce privește eventualele reacții adverse, compania a raportat luna trecută că vaccinul nu a întâmpinat nicio dificultate de siguranță în studiile clinice la copii cu vârsta cuprinsă între șase luni și patru ani.

Totuși, copiii sunt expuși unui risc extrem de scăzut de Covid în comparație cu adulții și semenii lor mai în vârstă. Datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că minorii reprezintă mai puțin de 0,1% din decesele cauzate de Covid de la începutul pandemiei din martie 2020.

Mai exact, doar 259 din cele aproape 860.000 de decese cauzate de Covid-ul în SUA au fost în rândul copiilor sub cinci ani.

Totodată, un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Utah în octombrie a constatat că 50% dintre copiii care contractă Covid au un caz asimptomatic. Studiul a fost efectuat și în timpul valului cu varianta Delta, înainte ca Omicron să ia cu asalt lumea și să preia tulpina dominantă a Americii.

Efectul variantei Omicron asupra copiilor

Omicron este mult mai ușoară decât Delta și alte tulpini anterioare ale virusului, ceea ce face probabil ca riscul cu care se confruntă copiii să fie doar scăzut.

Un alt studiu CDC publicat săptămâna trecută a constatat că persoanele de toate vârstele au șanse mai mici de a necesita spitalizare ca urmare a infecției cu Omicron și cu 91% mai puține șanse de a muri.

Pe de altă parte, riscul mai mic cu care se confruntă copiii i-a îngrijorat pe unii cu privire la vaccinări, deoarece riscul mic cu care se confruntă un copil de a dezvolta miocardită ar putea să nu merite să fie vaccinat.

Oamenii de știință șef al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan, a spus că nu consideră necesar ca copiii sănătății să primească stimulente Covid.

„Scopul este de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, de a-i proteja pe cei cu cel mai mare risc de boală gravă și de deces, aceștia sunt populația noastră în vârstă, imunocompromiși cu afecțiuni subiacente și, de asemenea, lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus ea în timpul unei conferințe de marți.