Capital.ro informa la jumătatea lunii martie că instanţa s-a pronunţat la acea dată în cazul companiei OMV Petrom Marketing, respingând cererea companiei ca fiind neîntemeiată, însă reclamantul poate face recurs la instanţa superioară.

Până în prezent, instanţa a respins şi cererile companiilor Mol, Eni, OMV Petrom şi Rompetrom Downstream. În cazul Lukoil, pronunţarea urmază a fi făcută pe data de 10 aprilie, se menţionează pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti.
În ceea ce priveşte anularea amenzii, cel mai apropiat termen a fost stabilit pentru finele acestei luni.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a anunţat, în ianuarie, amenzile-record de peste 880 milioane de lei în cazul celor şase companii, a declarat recent la un post de televiziune că speră ca în acest an să încaseze de la companiile petroliere o parte din amenzi (cauţiune de 30% din valoarea amenzii), în cazul în care instanţa supremă va confirma soluţia Curţii de Apel Bucureşti.

Amintim faptul că amenzile au fost aplicate de Consiliul Concurenţei pe motiv că cele şase companii s-au  înţeles să retragă de piaţă un sortiment de benzină în anul 2008. Amenzile aplicate au însemnat între 2,7 şi 3,2% din cifra de afaceri a fiecărei companii din anul 2010. Bogdan Chiriţoiu a precizat, la începutul anului, că reprezentanţii celor cinci companii (şase cu OMV Petrom Marketing SRL, care e deţinută tot de OMV Petrom) s-au înţeles între ei să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium, iar inspectorii Consiliului Concurenţei au strâns la dosar mai multe probe care incriminează companiile petroliere că au acţionat concertat. Probele se referă, conform declaraţiilor lui Chiriţoiu, la o înţelegere privind scoaterea de pe piaţă a sortimentului Eco Premium.

Această investigaţie a fost desprinsă în anul 2010 din ancheta începută în urmă cu mai bine de şase ani referitoare la o posibilă înţelegere în ceea ce priveşte creşterea preţurilor carburanţilor. Preşedintele instituţiei a precizat că această anchetă va fi finalizată, cel mai probabil, în vara acestui an, urmând ca până în toamnă să fie parcurse toate fazele procedurale.

Bulgarii ne-au luat-o înainte

În urmă cu trei săptămâni, autorităţile bulgare au anunţat că Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria şi Naftex Petrol au fost implicate în acorduri de fixare a preţurilor carburanţilor, o decizie referitoare la amenzi urmând a fi luată după 30 de zile, adică în decursul acestei luni.

Dacă în România ancheta pe piaţa carburanţilor referitoare la preţuri a fost începută în 2005 şi nu este gata nici în prezent, vecinii de la sud de Dunăre au început investigaţia în vara anului trecut, iar acum sunt aşteptate concluziile.