"Deocamdată, mi-am ales creionul, ochelarii şi mi-am fixat ora de ajungere în minister. Nu la ora 7:00, cred că mai devreme, la ora 6:30, ca să fie bine şi pentru dvs. şi pentru mine, şi voi sta până când poate să reziste organismul fizic ca să facă treabă. Nu trebuie să găsesc pe nimeni la ora aceea în minister, trebuie să mă găsesc pe mine în birou. Un conducător ajunge el înaintea celorlalţi, iar au am făcut-o de o viaţă", a declarat, miercuri, Petre Daea, după validarea în comisiile de specialitate din Parlament. 

Întrebat despre echipa cu care va lucra la minister şi dacă fostul secretar de stat Daniel Botănoiu se va regăsi în acea echipă, Daea a precizat că nu va da nume, pentru că nu a fost învestit deocamdată ca ministru. 

"Lăsaţi-mă să nu dau nume deocamdată, până când nu o să fiu ministru, pentru că mai trebuie să fie un vot şi în plen. Acum, eu am emoţii doar pentru misiunea pe care am primit-o. După şedinţa de guvern pe care o vom avea, abia atunci ne luăm în calcul data la care ne vom putea echipa uman pentru a face treaba în ţară", a adăugat Daea. 

Petrea Daea a fost audit în comisiile de specialitate mai bine de oră, în condiţiile în care ceilalţi miniştri au trecut mai rapid de audieri, în circa 30 de minute, iar pe parcursul audierilor şi-a închis telefonul mobil, astfel încât nici membrii de partid nu l-au putut contacta. 

"Eu cred că putem discuta zile întregi despre agricultură. Este un domeniu atât de complex şi atât de mult văzut şi interpretat încât timpul este doar un instrument pentru o fază în care oamenii se adună să vorbească despre existenţa lor. Cei care m-au căutat o să mă găsească cu siguranţă, nu am dispărut. Sunt aici, la muncă, şi voi fi tot timpul la muncă", a adăugat ministrul propus pentru Agricultură, răspunzând unei întrebări referitoare la durata audierilor şi la faptul că nu şi-a ţinut deschis telefonul mobil. 

Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru şi 11 împotrivă. 

Ministrul desemnat al Agriculturii a fost audiat în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi de Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senatul României. 

Cele două comisii însumează 35 de membri, dintre care 24 sunt deputaţi şi 11 senatori, dar prezenţi au fost doar 10 senatori şi toţi deputaţii. 

În vârstă de 68 de ani, Petre Daea este doctor în agronomie. A absolvit Facultatea de Agronomie Timişoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie (1982-1983). 

Daea este membru PSD din 2001. În perioada martie 2002 – iulie 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, iar până în decembrie 2004 a deţinut şi şefia în acest minister. 

AGERPRES