"Strategia Energetică a României este un proiect care poate să reprezinte România cel puţin în următorii 20 de ani. Documentul se află în dezbatere la Ministerul Mediului. În această dezbatere aducem toate modificările şi avem implicate toate structurile profesionale şi non-profesionale din domeniul energiei şi nu numai, astfel încât să putem să creionăm cea mai bună şi cea mai performantă Strategie Energetică pe care putem să o livrăm la ora actuală. Obiectivul meu este ca Strategia Energetică a Românie să o ridicăm la nivel de lege, să o ducem în Parlament pentru dezbatere şi aprobare. De ce este importantă această strategie? Unul dintre obiectivele noastre se referă la creşterea aportului energetic al României pe pieţele convenţionale prin oferirea resurselor primare naţionale. România are, la ora actuală, poate cel mai bogat mix energetic din regiune, să nu spun din Europa. Acest mix energetic trebuie pus în valoare şi trebuie folosit ca atare. România are independenţă energetică la ora actuală, dar este foarte important să o consolidăm, să o dezvoltăm. Suntem din ce în ce mai aplicaţi spre eficienţa energetică", a spus Petcu, citat de Agerpres.

În noiembrie 2016, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. 

"Strategia Energetică pe care o lansăm astăzi este rodul efortului specialiştilor din domeniul energetic la un nivel nemaiîntâlnit până acum. La realizarea ei au contribuit aproximativ 300 de experţi din domeniu şi mă bucur că efortul nostru de dialog cu publicul interesat se regăseşte în ideile exprimate în acest document. E demn de reţinut faptul că am construit o Strategie Energetică prin care am scanat sectorul atât pe orizontală, cât şi pe verticală, astfel încât să avem o imagine exactă a locului în care ne aflăm astăzi şi să ne putem construi scenarii solide pentru direcţiile pe care ni le dorim în viitor", spunea atunci ministrul tehnocat al Energiei, Victor Grigorescu. 

Strategia Energetică a României lansată în consultare la finele anului trecut avea cinci obiective fundamentale: securitate energetică, pieţe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată şi sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice. 

Potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, prezentate anul trecut de Radu Dudău, coordonatorul documentului, gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil în anul 2030 pentru producţia internă de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleară. 

Investiţiile necesare în sectorul energetic românesc se ridicau la 1,5 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit aceloraşi date preliminare. 

Asociaţia Presei Auto din România (APAR) organizează, marţi, o conferinţă dedicată celor 20 de ani de la înfiinţare, eveniment în cadrul căruia este anunţată prezenţa mai multor oficialităţi guvernamentale.