Israelul comasează trupe la limita Fâșiei Gaza

Ofensiva iminentă a Statului Israel în Fâșia Gaza a determinat fuga a peste un milion de oameni din nordul enclavei. Israelul continua luni să comaseze trupe în apropierea graniței cu Gaza, în vederea unei ofensive terestre împotriva Hamas, relatează AFP.

Secretarul de Stat Antony Blinken, care depune eforturi în zonă de mai multe zile, a revenit luni în Israel. Este a doua vizită în decurs de o săptămână, după un turneu în mai multe ţări arabe.

Armata israeliană a anunţat că nu va ataca culoarele de evacuare care leagă nordul şi sudul Fâşiei Gaza.

Duminică, în a noua zi de război, Israel a bombardat neîncetat ţinte pe teritoriul palestinian. În același timp, combatanţi Hamas au continuat să tragă cu rachete către Israel.

Israelul a început luni să evacueze locuitori de-a lungul frontierei cu Libanul. Ciocniri violente au avut loc în ultimele zile între mişcarea şiită libaneză proiraniană Hazbollah, aliata Hamasului, şi armata israeliană.

Duminică, un civil israelian a fost ucis. Au fost și mai mulţi răniţi la Ştula, în nordul Israelului, într-un tir de rachetă Hezbollah.

Armata israeliană a ripostat şi a lovit infrastructuri militare aparţinând mişcării şiite libaneze. Și sediul Căştilor Albastre ONU din sudul Libanului a fost atins de o rachetă.

În urma atacurilor aeriene şi a apelurilor armatei de evacuare a nordului Fâşiei Gaza, peste un milion de oameni au fugit în decurs de o săptămână.

Valuri de palestinieni – care iau cu ei câteva lucruri în pripă, pe motocicletă, în maşină, în remorci sau pe spatele măgarilor – fug de mai multe zile către sud.

”Nu e curent, nu e apă, nu e Internet. Simt că-mi pierd umanitatea”, declară Mona Abdel Hamid, în vârstă de 55 de ani, care a ajuns la Rafah, la frontiera cu Egiptul.

Aliații arabi ai SUA nu vor extinderea războiului

Armata israeliană a confirmat că se pregăteşte de o ”etapă viitoare” a operaţiunii represaliilor împotriva Hamas. Gruparea teroristă a comis cel mai sângeros atac pe teritoriul israelian de la înfiinţarea Israelului în 1948.

Armata israeliană a anunţat că a recuperat cadavre ale unui număr de 1.500 de combatanţi Hamas.

”Ne aflăm la începutul unor operaţiuni militare de amploare în oraşul Gaza”, situat în nordul enclavei, a anunţat luni un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus.

”Civilii nu vor fi în siguranţă dacă rămân aici”, a avertizat el.

La Cairo, Antony Blinken a dat asigurări că aliaţii arabi ai Statelor Unite nu vor o extindere a răboiului.

”Nimeni nu trebuie să arunce gaz pe foc în altă parte”, a declarat el, adăugând că diversele capitale arabe pe care le-a vizitat, inclusiv Riadul, îşi folosesc ”propriile canale pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla”.