Evreii sunt alarmați de riscurile de antisemitism în România

O treime dintre evreii din România sunt alarmați de riscurile de antisemitism, iar aproape un sfert susțin că au fost victime ale unor remarci antisemite, arată un studiu realizat pentru Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Conform sondajului, 71% dintre cei chestionați consideră că există antisemitism în România, iar 23% apreciază că aceste este prezent în „mare măsură”.

De asemenea, 41% consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani. 38% susțin că antisemitismul a rămas la fel, în timp ce 16% apreciază că acesta a scăzut puțin sau foarte puțin.

Studiul arată că între 38% și 68% dintre evreii din România apreciază că antisemitismul este o problemă în viața politică, pe rețelele sociale, în mass media etc.

24% dintre cei chestionați afirmă că au fost victima unor remarci antisemite, iar 59% spun că acest lucru s-a întâmplat în mediul offline, iar 40% în mediul online. 51% spun că nu au raportat incidentul.

Potrivit sondajului, 14% afirmă că au fost ținta unor acțiuni antisemite, din care cei mai mulți, 51%, au spus că nu au raportat incidentul. Din cei care au fost ținta unor remarci antisemite, un procent de 54% a declarat că nu le-a fost influențată starea fizică, în timp de 11% și 14% au spus că au fost influențați foarte tare, respectiv tare de acestea.

În ceea ce privește starea psihică, 22% și 28% au spus că au fost influențați foarte tare și tare. Pe de altă parte, 29% și 20% au spus că au fost afectați puțin sau deloc de remarcile antisemite.

7% dintre cei chestionați au spus că evită să poarte obiecte care ar putea duce la identificarea lor ca evreu, iar 30% spun că fac acest lucru câteodată.

Majoritatea evreilor consideră că statul român îi protejează pe evrei

Rezultatele studiului mai arată că 51% consideră că statul protejează evreii în România.

Studiul a fost realizat de Avangarde, în perioada 1 august-1 octombrie 2023, fiind intervievate 440 de persoane. Studiul a fost efectuat în comunitatea evreilor din România, pentru a măsura nivelul de securitate pe care îl resimt și percepțiile cu privire la antisemitism. Marja de eroare a studiului este de +/-4%.

Sondajul s-a realizat cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România, iar interviurile au fost realizate prin metoda face-to-face înainte de atacurile teroriste din sudul Israelului.