În acest an, poliţiştii au continuat acţiunile pentru prevenirea acestui tip de criminalitate, prin derularea unor campanii în ceea ce priveşte utilizarea de software cu licenţă şi modul în care operele protejate pot fi folosite în spaţiul public. 

Pentru combaterea infracţionalităţii din acest domeniu, în primele patru luni ale anului, au fost efectuate 359 de acţiuni specifice, care au vizat 302 persoane şi 193 de site-uri, prin intermediul cărora erau promovate şi comercializate produse contrafăcute – articole textile, ceasuri, produse cosmetice, telefoane şi echipamente IT. 

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au fost constatate 1.033 de infracţiuni şi au fost trimise în judecată 40 de cauze. 

În ceea ce priveşte promovarea şi comercializarea în mediul virtual, poliţiştii au constatat 133 de infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale, de comiterea cărora sunt bănuite 128 de persoane. 

Valoarea prejudiciului recuperat până în prezent este de peste 2.500.000 de lei. 

"Poliţia Română acordă importanţă deosebită prevenirii şi combaterii infracţiunilor din domeniul drepturilor de autor şi pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice. Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă unul dintre domeniile esenţiale pentru asigurarea legalităţii mediului de afaceri, fiind şi una dintre priorităţile stabilite pentru Ciclul de Politici U.E. 2014-2017", subliniază IGPR, citat de Agerpres.