Dintre cele 429 de persoane vacconate, care sufereau de alergii grave, doar 9 au avut o reacție la serul Pfizer și toate s-au recuperat rapid, potrivit Times of Israel.

Centrul Medical Sheba, cel mai mare spital din Israel, a înființat o clinică specială pentru supravegherea persoanelor cu alergii grave care se vaccinează. Acestea sunt monitorizate de medici, astfel încât, în cazul unor reacții grave, să le vină în ajutor.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este de departe vaccinul cel mai frecvent utilizat în Israel. Moderna a fost de asemenea utilizat, dar într-o cantitate limitată.

Peste 8.000 de persoane au aplicat, iar 429, care sufereau de alergii grave, au fost vaccinate sub observație. Doar nouă dintre cele 429 au avut reacții alergice și toate s-au recuperat rapid.

Reacții anafilactice, cu dificultăți de respirație

Șase dintre acestea au avut reacții alergice imediate ușoare, cum ar fi umflarea limbii sau o tuse care a fost calmată cu antihistaminice.
Trei pacienți au avut reacții anafilactice, cu dificultăți de respirație. Două dintre ele au avut un diagnostic prealabil de alergii la mai multe medicamente. Toți cei trei pacienți au fost tratați cu succes cu adrenalină, antihistaminice și un inhalator.

Echipa care a realizat studiul a concluzionat că, prin supravegherea de către experți, „majoritatea pacienților cu antecedente de boli alergice și, în special, pacienții cu alergii grave, pot fi vaccinați în siguranță”.

FDA a recomandat ca astfel de persoane să nu fie vaccinate

Dr. Nancy Almog-Levin a menționat că inițial au existat îngrijorări cu privire la vaccinarea cu Pfizer a persoanelor foarte alergice. De altfel, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a recomandat ca astfel de persoane să nu fie vaccinate. Recomandarea a fost revizuită de atunci, iar acum puțini sunt excluși de la vaccinare din acest motiv.