Potrivit AFP, armata israeliană a întreprins lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza duminică dimineaţa, după ce baloane incendiare au fost lansate dinspre enclava palestiniană asupra teritoriului israelian.

Potrivit unui comunicat transmis de armata israeliană, raidurile au vizat un complex militar care fabrica arme pentru antrenamente.

„Raidurile au vizat un complex militar al Hamas, utilizat pentru fabricarea de arme şi pentru antrenamente, precum şi intrarea într-un tunel terorist adiacent (oraşului) Jabalia”, precizează sursa citată.

În același timp, armata israeliană precizează că loviturile aeriene au fost înreprinse ca repersalii pentru lansările de baloane.

„Loviturile (aeriene) au fost întreprinse ca represalii la lansările de baloane incendiare de către Hamas asupra teritoriului (israelian) şi la revoltele violente care au avut loc”, se mai arată în comunicat.

Israelul atacă Fâșia Gaza

În același timp, în timpul serii de sâmbătă, au izbucnit confruntări între armata israeliană şi palestinieni, aceştia din urmă răspunzând apelului mai multor grupări palestiniene din Gaza de a protesta împotriva blocadei impuse de aproape 15 ani de Israel asupra enclavei palestiniene suprapopulate.

În acest context, armata israelienă a recurs la gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce manifestanţi dădeau foc la pneuri. Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, a precizat că în urma confruntărilor de sâmbătă seară, 11 palestinieni au fost răniţi, în timp ce pompierii israelieni au raportat la rândul lor că baloane incendiare lansate din Gaza au declanşat incendii de vegetaţie în Israel.

Amintim faptul că din luna martie 2018 și până în prezent, manifestaţii săptămânale au avut loc lângă bariera frontalieră, pentru a cere sfârşitul blocadei şi „dreptul la reîntoarcerea” palestinienilor forţaţi la exil după înfiinţarea statului Israel, în 1948.

Statul israelian acuză Hamas de toate acţiunile întreprinse asupra teritoriului său dinspre enclavă, unde locuiesc două milioane de oameni. Totodată, Israelul şi Hamas s-au confruntat în luna mai într-un război-fulger de 11 zile, în timpul căruia 260 de palestinieni au fost ucişi de lovituri israeliene asupra Gaza.