Umflarea ganglionilor limfatici

Mai multe femei au spus că s-au trezit cu umflături în apropierea sânilor după vaccinare. Experții în sănătatea sânului spun că nu este vorba de cancer de sân, așa cum s-a vehiculat, ci de o parte a răspunsului imun al corpului la vaccin, potrivit Refinery29.

„Unul dintre efectele secundare mai neobișnuite ale vaccinului COVID-19 este umflarea ganglionilor limfatici, inclusiv în axilă”, explică Jane Murphy, asistentă medicală la Breast Cancer Now.

Murphy spune că femeile ar trebui să aștepte câteva săptămâni după ce au fost vaccinate pentru a face un screening pentru sân.

”Nu există absolut nicio legătură între vaccin și umflarea sânului sau cancer”, spune și dr. Sarah Vinnicombe, președintele Societății Britanice de Radiologie a Sânilor (BSBR).

Fenomenul cunoscut ca „Pfizer boob job”

Umflarea ganglionilor limfatici post-vaccin a contribuit, de asemenea, la apariția unui alt zvon fără temei – că vaccinul de la Pfizer crește dimensiunea sânilor. Mai multe femei au susținut că sânii lor au crescut după vaccinare, fenomenul devenind cunoscut sub numele de „Pfizer boob job”.

„Este posibil ca unele femei să fi simțit cu adevărat o creștere a dimensiunii sânilor, dar, probabil, este tot din cauza ganglionilor limfatici măriți și este ceva temporar, spune Murphy. „Nu este probabil să fie țesut de sân”.

Zvonurile aruncă o umbră de îndoială

Aceste zvonuri, răspîndite rapid în mediul online, pot părea relativ inofensive, dar pentru unii oameni ele aruncă o umbră de îndoială asupra vaccinurilor, cred experții.

În urma videoclipurilor virale cu doamne care spun că sânii li s-au mărit după vaccin, zeci de femei au scris că vor deveni ”anti-vacciniste”. Altele au susținut în mod fals că fenomenul trebuie să fie un semn al problemelor de siguranță a vaccinurilor.