Permis suspendat pentru o perioadă mai lungă, de până la 10 ani. Totul, printr-un proiect de lege adoptat, pe articole, de deputați.

Camera Deputaților a adoptat, pe articole, în calitate de for decizional, proiectul de lege care interzice amânarea pedepsei cu închisoarea pentru acei șoferi care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Legea prevede și interzicerea redobândirii pentru 10 ani a permisului.

Proiectul a fost adoptat anul trecut de Senat. El urmează să fie supus votului final al deputaților mâine, 14 mai.

Șoferii condamnați nu vor avea permis timp de 10 ani

Proiectul de lege prevede pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani pentru unele persoane. E vorba de cele care efectuează fără drept operațiuni cu produse psihoactive, dacă aceste acțiuni au dus la moartea victimei.

De asemenea, șoferii condamnați pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor nu vor putea cere să mai aibă permis. Ei nu vor putea să solicite redobândirea permisului timp de zece ani.

sofer, masina, permis de conducere
Sancțiuni dure pentru șoferii care încalcă legea/SURSA FOTO:Pexels

Se interzice amânarea pedepsei cu închisoarea pentru şoferii care au băut

În plus, pentru acești conducători auto, pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani nu va mai putea fi amânată.

Tot până la cinci ani de închisoare vor primi și cei care administrează sau oferă, fără rețetă medicală, droguri.

Documentul prevede pedepse și pentru tentativa la infracțiune care vizează traficul și consumul ilicit de droguri.

Legea se votează în Camera Deputaților

De asemenea, implicarea minorilor în operațiuni cu substanțe psihoactive va fi considerată o circumstanță agravantă în comiterea infracțiunilor legate de traficul de droguri.

Se mai prevede includerea consumatorilor de droguri, pe baza unui acord scris al acestora, în programe de asistență specializate.

Proiectul de lege va fi supus votului mâine în plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul, o continuare a Legii „Anastasia”

Proiectul a fost inițiat de către social-democratul Robert Cazanciuc. Acesta a furnizat mai multe informații despre noua legislație printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Conform acestuia, proiectul aduce modificări și completări la anumite prevederi din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu potențial psihoactiv.

Cazanciuc a explicat că acest nou proiect, care vizează șoferii, reprezintă o continuare a Legii „Anastasia”. El a dat detalii despre pedeapsa de privind imposibilitatea de a mai avea permis de conducere. Suspendarea acestuia a fost extinsă până la 10 ani, iar măsura se va aplica șoferilor „prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați”.

Mai multe detalii puteți citi aici.