Scade capacitatea de conducere odată cu vârsta? Acesta este subiectul unei dezbateri foarte aprinse. Dacă unii doresc o verificare a capacității de la o anumită vârstă, alții nu sunt de acord și susțin că este „discriminare”. Bruxelles-ul pregătește reguli dure pentru șoferii seniori, iar ADAC critică modificările privind permisul de conducere în UE.

Reguli mai stricte pentru șoferii seniori

Potrivit proiectului președintelui Comisiei de transport a Parlamentului European, Karima Delli, membră a Partidului Verzilor din Franța, permisele de conducere ar trebui să fie valabile doar șapte ani pentru persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, cinci ani pentru cei cu vârsta de 70 de ani și peste și doi ani pentru cei peste 80 de ani. Pentru a-l extinde, cei care doresc să conducă ar trebui să se supună unor examene medical și psihologic.

ADAC nu este însă de acord cu aceste reguli. „ADAC consideră că sistemul existent – ​​așa-numitul legat de evenimente – pentru procedurile de testare este suficient și subliniază că motivul nu poate fi doar vârsta”, a scris clubul de trafic pe site-ul său. Deși scăderea performanței este posibilă odată cu creșterea în vârstă, „riscul de accidente în rândul șoferilor în vârstă nu este excepțional de mare”, mai precizează sursa citată.

Asociația recunoaște însă că „bolile și medicamentele pot avea un impact negativ asupra siguranței rutiere.” În cazul în care vă confruntați cu probleme de sănătate, ar trebui să consultați un medic despre capacitatea dumneavoastră de a conduce. Potrivit ADAC, obligația legală de a efectua teste de aptitudini pentru vârstnici este „neproporționată”. Utilizatorii mai în vârstă sunt caracterizați în special printr-un „stil de condus adaptat situației” și „conducere anticipată”.

Cetățenii sunt de acord cu examenele auto chiar și după vârsta 50 de ani

Politicienii și asociațiile auto au reacționat dur, însă cetățenii sunt de acord cu astfel de măsuri. Portalul online autoscout24.de a realizat un sondaj reprezentativ cu aproximativ 1.000 de șoferi cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Potrivit acestuia, 86% dintre cei chestionați cred că testele regulate de aptitudine pentru a conduce au sens la bătrânețe. Majoritatea sunt în favoarea unei limite de vârstă de 70 de ani, așa cum a fost prevăzut inițial de Parlament. Opt procente sunt de acord cu examenele auto chiar și după împlinirea vârstei de 50 de ani.