Traian Băsescu a dezvăluit obiectivul lui Vladimir Putin

Obiectivul lui Vladimir Putin este să ajungă la gurile Dunării, a precizat Traian Băsescu în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24.

Fostul președinte al României a precizat că doar în acel moment va putea liderul de la Kremlin să acceseze Transnistria. Tot atunci, mai spune el, Vladimir Putin va putea lua Republica Moldova.

Acesta a mai precizat că ucrainenii sunt niște eroi, subliniind că ar trebui să primească mulțumiri pentru că-i țin la depărtare pe ruși de Odesa. Implicit, îi țin departe și de gurile Dunării.

„Eu am spus-o de la început. Obiectivul lui Putin e să ajungă la gurile Dunării, atunci va putea lua Transnistria și dacă vrea poate lua și Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt niște eroi. Gândiți-vă că media de vârstă a armatei ucrainene e 47 de ani. Și oamenii ăștia nu s-au prea schimbat efectivele decât foarte puțin. Sunt de doi ani în tranșee. Să mulțumim Ucrainei că-i ține departe de Odesa și implicit de gurile Dunării.

Eu nu prevestesc înfrângerea Ucrainei. Dar vreau să clarificăm ce înseamnă pentru noi, pentru occidentali, victorie în Ucraina”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu
Traian Băsescu/SURSA FOTO: Dreamstime

Traian Băsescu a avertizat cu privire la dorința Rusiei pentru gurile Dunării

Nu este prima dată când fostul președinte al României avertizează cu privire la dorința Rusiei în ceea ce privește gurile Dunării. În umă cu un deceniu, după anexarea Crimeei de către Rusia, Traian Băsescu spunea că vor mai urma acte de agresiune din partea acestei țări.

Traian Băsescu a declarat atunci că lumea civilizată respinge modul în care se manifestă Federația Rusă și președintele Putin.

Fostul președinte a menționat că, deși nu există un pericol direct de agresiune împotriva României sau altor state NATO, schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă.

El a amintit de criticile pe care le-a primit pentru afirmația sa despre „Marea Neagră – lac rusesc” și a sugerat că evenimentele ulterioare, cum ar fi anexarea Crimeei, pot valida această perspectivă.

Băsescu a subliniat că în Marea Neagră, Rusia acționează cu libertate în ceea ce privește dispunerea resurselor militaree. Totuși, acest lucru se întâmplă până la teritoriul statelor membre NATO. El a evidențiat că există interese comune cu aliații și prietenii din Uniunea Europeană.

Acum zece ani, el spunea că obiectivul principal ar trebui să fie integrarea rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Lumea civilizată nu acceptă modul în care se manifestă Federația Rusă și președintele Putin. A fost o agresiune și este agresiune la adresa Ucrainei. Cred că vor mai urma acte de agresiune, nu împotriva statelor membre NATO, dar acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există și există, după comportamentul său, bunul plac al domniei sale. De aceea, sunt îngrijorat de evoluţiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României sau la adresa unui stat baltic sau la adresa Poloniei. Nu suntem într-un astfel de risc.

Schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă şi poate cei care m-au blamat când am spus «Marea Neagră – lac rusesc», acum, după ce văd Crimeea luată, poate îmi vor da dreptate. Pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră, după ce are în jur o salbă de conflicte înghețate și Crimeea smulsă din Ucraina și anexată.

Expresia este una care defineşte o realitate politică, nu una politica, dar una militară. Acum, în Marea Neagră, Federaţia Rusă face ce vrea prin dispunerea resurselor militare.

Sigur, totul până la teritoriul statelor NATO. Aici avem şi noi interese și împreună cu aliaţii și prietenii din UE obiectivul major trebuie să fie tractarea cât mai rapidă a Republicii Moldova către şi în Uniunea Europeană”, a declarat Traian Băsescu acum un deceniu.

Vladimir-Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Vladimir Putin este de neclintit

El a mai spus la Digi24 că președintele Vladimir Putin este un om de neclintit. Acesta a povestit că a discutat ore întregi cu Putin în cadrul summiturilor.

Subiectul preferat al fostului președinte era Transnistria. La fiecare discuție în acest sens, Putin spunea că poporul este cel care nu vrea să-și retragă armamentul din depozitele transnistrene.

„Eu am avut o relație de comunicare cu Putin. În afara celor două întâlniri, una la Moscova, una la București, când a venit la summitul NATO, la multilaterale era România-Rusia. Și îl aveam în dreapta mea ori pe Lavrov, ori pe Putin. Au fost ocazii în care, cât durau summiturile ore întregi, am putut să discutăm. Este de neclintit, sigur. Subiectul meu preferat era Transnistria. Întotdeauna argumentul era că nu vrea poporul din Transnistria să-și retragă armamentul din depozitele transnistrene”, spune el.

Traian Băsescu a precizat că, atunci când a ridicat problema tezaurului, Putin i-a spus că nu se mai găsește.

Fostul președinte al României spune că așa i s-a întâmplat și cu Gaddafi. El a precizat că nu a împrumutat de la Băsescu bani, ci de la Ceaușescu.

„Sau la Moscova, când am ridicat problema tezaurului, a spus «nu se mai găsește». N-a spus «nu l-am primit», ci «nu se mai găsește». La fel cum Gaddafi, când i-am spus de datoriile pe care le România, Dumnezeu să-l ierte. Sau Allah să-l ierte, mi-a spus «da eu n-am împrumutat de la tine. Pe mine m-a împrumutat Ceaușescu»”, a afirmat Traian Băsescu.

Vladimir Putin abordează orice subiect

Nu în ultimul rând, fostul președinte a precizat că Vladimir Putin abordează orice subiect, fără teamă. Liderul de la Kremlin nu evită niciun subiect, însă dă anumite răspunsuri la care nimeni nu se așteaptă.

„Exact același tip de politician. «N-auzi că nu vrea poporul din Transnistria? Ce mă mai omori la cap cu retragerea armamentului». Ăsta e tipul de politician. Altfel, are curaj să abordeze orice subiect. Nu evită subiectele, dar îți dă câte un răspuns din ăsta năucitor. «Nu vrea poporul din Transnistria». Ce-i mai spui la asta? Dom’le, dar ia poporul de pe calea ferată, dă-l deoparte cu poliția și treci cu vagoanele, cu tancuri, cu muniție.

Nu, îți spune pur și simplu lucruri simple, care cred că e și o tehnică. Să te deconcerteze. Pur și simplu ce să-i spui unui șef de stat care spune «s-au așezat pe linii, n-ai văzut că nu pot să-mi mai mut armamentul de acolo?»”, a mai precizat fostul președinte al României.