Autorităţile nerecunoscute din Transnistria creează noi tensiuni între Republica Moldova și Rusia. Acestea au cerut „protecţia” Moscovei, acuzând discriminări împotriva limbii ruse și presiuni economice.

Un ministru din Republica Moldova i-a dat replica lui Serghei Lavrov

Serghei Lavrov a făcut mai multe declarații despre acest subiect la Forumul Diplomaţiei care a avut loc în Antalya. Acesta a criticat autoritățile de la Chișinău. Reacția ministrul de Externe din Republica Moldova nu a întârziat să apară.

Mihai Popşoi, pe care Moscova l-a pus pe lista persoanelor care au interdicţie de a intra în Rusia, i-a sugerat omologului său rus să se informeze „corect” despre situaţia din regiunea transnistreană. Totodată, i-a spus că „nu are niciun drept moral” să ţină lecţii despre democraţie.

„În primul rând, regimul care s-a instalat la Chişinău şi care calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele şi, împreună cu ucrainenii, exercitând presiuni economice serioase asupra Transnistriei. Acolo, oamenii care au trăit sub blocadă ani de zile, după ce Uniunea Sovietică a încetat să mai existe nu au putut să se deplaseze. Mulţi cred că 200 000 de oameni au paşapoarte ruseşti.

Noi am reacţionat deja şi am cerut regimului de la Chişinău, condus de cetăţeni români care nu ascund faptul că vor să alipească Moldova la România, să nu mai blocheze procesul de negociere. (…) Formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Moldovei. Transnistria cere reluarea acestui format, în timp ce conducerea română de la Chişinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a declarat Serghei Lavrov, conform NewsMaker.

Mihai Popşoi a participat şi el la reuniunea din Antalya. În urma declarației de mai sus, ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova a publicat pe Facebook o replică dură.

Rusia, Republica Moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta a spus că ministrul Lavrov şi regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral de a ţine lecţii despre democraţie şi libertate.

„Ministrul Lavrov şi regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral de a ţine lecţii despre democraţie şi libertate. Ţara care închide în închisori politicienii din opoziţie şi îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge şi durere. Reamintim ministrului Lavrov că în Moldova politicienii sunt aleşi în cadrul unor procese electorale libere şi transparente, recunoscute internaţional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spaţiu adecvat pentru campanie şi posibilitatea de interacţiune directă cu alegătorii”, a declarat Mihai Popşoi, conform unui mesaj publicat pe Facebook.

Mihai Popşoi l-a îndemnat pe Lavrov să se informeze corect

Mihai Popşoi l-a îndemnat pe Lavrov să se informeze „corect” despre situaţia din stânga Nistrului. Peste 70% din producţia şi serviciile din regiunea transnistreană sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene, a spus el.

Ministrul de la Chișinău a spus apo că Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea şi respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale.

„Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situaţia din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producţia şi serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea şi respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toţi cetăţenii noştri, indiferent de limbă şi etnie, pentru a trăi în pace şi prosperitate”, a conchis Mihai Popşoi.

Amintim că autorităţile nerecunoscute din Transnistria a adoptat o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Rusei să „protejeze” regiunea transnistreană, în condiţiile „presiunilor tot mai mari din partea Republicii Moldova”.

În reacţie la rezoluţia adoptată, vicepremierul pentru reintegrare de la Chişinpu, Oleg Serebrian, a calificat declaraţiile Tiraspolului ca fiind „propagandistice”.

Deputatul rus Constantin Zatulin a declarat că apelul regiunii transnistrene a fost recepţionat şi va fi dezbătut de Duma de Stat a Rusiei.