Este vorba de aplicația Lightroom, iar compania producătoare Adobe și-a cerut scuze după această actualizare a aplicației sale care a șters definitiv ani întregi de fotografii de pe dispozitivele utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod Touch, transmite Sky News.

„Suntem conștienți că unor clienți care au actualizat versiunea Lightroom 5.4.0 pe iPhone și iPad ar putea să le lipsească fotografii și presetări care nu au fost sincronizate cu Lightroom cloud. O nouă versiune de Lightroom (5.4.1) pentru iOS și iPad a fost lansată acum, care împiedică această problemă să afecteze și alți clienți”, a transmis Adobe într-un comunicat.

Problema a fost cauzată de o actualizare recentă a aplicației Lightroom de pe iOS, utilizată pentru organizarea și editarea imaginilor fără a schimba fotografia originală – lucru pe care editorul de imagini preinstalat pe iOS nu îl poate face.

În mod ironic, utilizatorii care foloseau această aplicație tocmai pentru a-și păstra și imaginile originale au descoperit că acestea au fost șterse definitiv, fără nicio posibilitate de a le recupera.

Deși problema a fost rezolvată acum, mulți utilizatori care au descărcat aplicația Lightroom sau care au făcut acea actualizare și care nu și-au salvat fotografiile în cloud și-au pierdut imaginile.

Un lucru oarecum îmbucurător este faptul că versiunea aplicației de pe dispozitivele Android nu a fost afectată de această eroare și copiile de rezervă nu sunt afectate pentru acești utilizatori.

Pe site-ul de socializare Reddit, utilizatorii s-au plâns în legătură cu pierderea acestor fotografii, inclusiv o persoană care a spus că a pierdut fotografiile realizate în ultimii doi ani și nu mai există nicio șansă pentru a le recupera.

„Am discutat cu serviciul clienți pentru mai bine de patru ore în ultimele două zile și în urmă cu câteva minute mi-au spus că problema nu are nicio rezolvare și că aceste fotografii pierdute nu mai pot fi recuperate”, s-a plâns unul dintre utilizatori pe Reddit.