Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar fi în comă, iar decizia sa de a delega o parte din puterea sa pentru asistenţii săi este o dovadă, a declarat vineri un fost aghiotant al regretatului preşedinte Kim Dae-jung.

Chang Song-min, care a fost şef al biroului de monitorizare a afacerilor de stat în mandatul fostului preşedinte sud-coreean, susţine că liderul de la Phenian este în comă.

”Un nou sistem de guvernare”

În plus, el a insistat că sora lui Kim Jong-un nu este succesorul acestuia, în ciuda faptului că i-a fost delegată o mare parte a puterii.

Vineri, agenţia de spionaj din Seul i-a informat pe parlamentari, într-o şedinţă cu uşile închise, cu privire la un nou sistem de guvernare pe care Kim pare să îl fi creat.

În această formă, el împarte autoritatea şi responsabilitatea cu câţiva dintre cei mai de încredere oameni ai săi.

Dar, potrivit Agenţiei Naţionale de Informaţii, această schimbare nu pare să fie legată de nicio problemă majoră de sănătate, informează Mediafax.

”Kim este imobilizat la pat”

Într-o postare pe reţelele de socializare, Chang a scris că niciun lider din Coreea de Nord nu va încredinţa vreuna dintre atribuţiile sale unei alte persoane, decât dacă este prea bolnav pentru a guverna sau a fost înlăturat printr-o lovitură de stat.

El şi-a reiterat afirmaţia anterioară potrivit căreia Kim Jong-un este imobilizat la pat şi nu poate conduce.

Susţinând că are informaţii de la o sursă din China, Chang spune că liderul nord-coreean Kim este „comă” şi că toate fotografiile cu acesta lansate de Coreea de Nord în ultimele luni au fost false.

”Este în comă, dar viaţa lui nu s-a încheiat. Nu s-a format o structură de succesiune completă, astfel încât Kim Yo-jong este scoasă în prim-plan, deoarece vidul nu poate fi menţinut pentru o perioadă îndelungată”, a spus Chang, potrivit sursei citate.