Unele pensii vor crește și la 6.500 de lei pe lună

La 1 septembrie intră în vigoare a doua etapă a noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor, care aduce vești bune pentru unii pensionari. Aceștia pot ajunge la pensii de peste 6.500 de lei. Schimbare afectează în jur de 3 milioane de pensii. Toate acestea vor crește, în timp ce restul vor rămâne la același nivel.

Prin analizarea a trei exemple concrete, putem înțelege mai bine cine sunt acești pensionari norocoși și câți ani au muncit pentru a ajunge la acest nivel de pensie.

Primul exemplu este un pensionar care s-a pensionat la 55 de ani, după ce a muncit 9 ani în condiții deosebite de muncă și 11 ani în condiții speciale de muncă. Astfel are un stagiu uriaș de cotizare de aproape 43 de ani și un punctaj de 75 de puncte. El va obține o pensie brută de 6.680 de lei. După deducerea unui impozit de 10%, pensia netă ajunge la 6.200 de lei.

Al doilea exemplu este un profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, care a realizat 91 de puncte. Pensia lui a ajuns la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024 și va crește la 8.216 lei/lună începând cu 1 septembrie.

Ultimul exemplu este un alt pensionar care va primi peste 6.200 de lei pensie. Cu un stagiu de muncă de 40 de ani, obține un punctaj total de 76,65755 și o pensie calculată la 6.203 lei, scrie Newsweek.

Creșterile de pensii vor fi diferite

Fiecare român poate înregistra o creștere diferită a pensiei, de la 1% până la 80%, în funcție de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive;
  • punctele necontributive;
  • punctele de stabilitate.

Este important să subliniem că noua formulă de calcul aduce o serie de schimbări semnificative. Un aspect crucial este reprezentat de introducerea punctelor bonus. Prin urmare, pentru românii care au muncit mai mult de 25 de ani, distribuția punctelor bonus este după cum urmează:

  • 0,50 puncte/an pentru cei cu peste 25 de ani lucrați;
  • 0,75 puncte/an pentru cei cu peste 30 de ani lucrați, pentru fiecare an în plus;
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Cu toate acestea, în calculul total al punctajului vor fi luate în considerare și alte elemente începând de acum, cum ar fi premiile, orele suplimentare, educația universitară, serviciul militar sau perioadele de șomaj.

Astfel, noua formulă de calcul din cadrul noii legi a pensiilor va ține cont de numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.