Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit informații de ultim moment. Acesta a scris că au fost aprobate normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii din România.

„În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”, a informat Daniel Baciu.

Daniel Baciu a oferit informații de ultim moment despre pensii

Președintele CNPP a scris că aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023. Totodată, normele ar fi utile atât pentru cei care implementează legea, cât și pe cei cărora li se adresează.

Daniel Baciu a scris și că în perioada următoare va fi semnat contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

„Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari.

În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi”, a scris Daniel Baciu pe Facebook.

Daniel Baciu, pensii, Casa de Pensii, pensionari
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Președintele CNPP spune că autoritățile sunt în linie dreaptă

Președintele CNPP a scris și că autoritățile sunt „în linie dreaptă”. Astfel, pensionarii vor primi la 1 septembrie „drepturile legitime după o viață de muncă”, a mai spus oficialul.

Daniel Baciu a promis apoi că există o „certitudine clară” cu privire la faptul că veniturile pensionarilor nu vor scădea după recalculare. Majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, a susținut Baciu.

Acesta și-a încheiat mesajul prin a mulțumi celor de la Casa Națională de Pensii, cât și celor de la Ministerul Muncii .

„Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare.

Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă. Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, a conchis președintele CNPP.

Anterior, Daniel Baciu a ținut să sublinieze că „există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii”. Astfel, pensionarul va rămâne cu „pensia cea mai avantajoasă în plată”.

Acesta a mai spus și că persoanele care se află sub stagiul de 25 de ani ca stagiu de cotizare nu mai primesc punctele de stabilitate. Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia. Chiar și așa, a ținut să sublinieze că „nicio pensie nu va scădea” în urma acestei recalculări.