Cetățenii din Elveția sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra măsurii care vrea să crească vârsta de pensionare. O altă măsură care va fi dezbătută este plata celei de a 13-a pensii.

Măsura prin care se vrea creșterea vârstei de pensionare pare sortită eşecului

Sondajele de opinie au venit cu mai multe scenarii. În primul rând, măsura care vrea să crească vârsta de pensionare pare sortită eşecului, conform AFP.

Situația este diferită la cea de a doua propunere. Aceasta vizează acordarea celei de a 13-a pensii în fiecare an, similar cu cel de al 13-lea salariu de care beneficiază numeroase persoane active din Elveţia şi alte state europene.

Această propunere are şanse să fie adoptată, potrivit sursei menționate.

AFP a citat cel mai recent sondaj realizat de gfs.bern pentru postul public de televiziune SSR. Acesta arată că 53% din cei intervievaţi au declarat că susţin iniţiativa, în timp ce 43% sunt împotrivă.

Pensia medie de asigurări sociale de stat este de 2.570 de euro

În momentul de față, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci, respectiv 2.570 de euro, pentru o persoană singură. Suma este de 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit.

Potrivit sursei menționate, acestea ar fi insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume. AFP a oferit și câteva exemplu.

Chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci, respectiv 3.150 de euro.

Simultan, o cafea costă mai mult de cinci franci, adică peste 25 RON.

Preşedintele Uniunii federaţiilor sindicale din Elveţia (SGB) a subliniat că există  o criză a puterii de cumpărare în Elveţia. Astfel, nivelul de viaţă al pensionarilor s-a erodat.

Grupul militează pentru un vor favorabil la referendumul de duminică şi speră că iniţiativa va avea câştig de cauză.

„La fel ca peste tot, există o criză a puterii de cumpărare în Elveţia. Nivelul de viaţă al pensionarilor s-a erodat”, a explicat Pierre-Yves Maillard, preşedintele Uniunii federaţiilor sindicale din Elveţia (SGB).

Elveția
SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul şi parlamentul elveţian se opun măsurii

Partidele de stânga susţin iniţiativa. În schimb, partidele de dreapta şi cele de centru se opun. La rândul lor, Guvernul şi parlamentul elveţian se opun şi ele.

Guvernul afirmă că majorarea propusă ar costa mai mult de patru miliarde de franci pe an. Astfel, avertizează Guvernul, ar fi nevoie de majorarea impozitelor şi de asemenea ar putea ameninţa stabilitatea financiară a sistemului de asigurări sociale.

La rândul lor, autorităţile federale precizează că modificarea propusă ar însemna mai mulţi bani pentru toţi pensionarii, indiferent de situaţia lor financiară.

Electorii se vor pronunţa și asupra unei propuneri formulată de organizaţia de tineret a Partidului Liberal.

Aceasta vizează majorarea treptată a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani pe parcursul următorului deceniu, pentru a asigura sustenabilitatea finanţării sistemului de pensii.

Totuși, această iniţiativă nu pare să aibă şase de reuşită. Ultimele sondaje arată că doar 35% din cei intervievaţi sunt favorabili unei astfel de măsuri. Simultan, 63% sunt împotrivă.

Amintim că în urmă cu două săptămâni alegătorii elveţieni au decis, la limită, majorarea vârstei de pensionare pentru femei, de la 64 până la 65 de ani, acelaşi nivel ca şi pentru bărbaţi.

Birourile de vot nu vor fi deschise decât pentru câteva ore duminică. Acestea se vor închide la prânz (n.red. 10.00 GMT). Primele rezultate sunt aşteptate în cursul după-amiezii.