Pe ce loc se află România în UE în ceea ce privește vaccinarea? Alexandru Rafila vine cu ultimele date

Potrivit deputatului Alexandru Rafila, România se află pe locul 25 în ceea ce privește vaccinarea anti-coronavirus. Acesta subliniază că, în ciuda numerelor pe care le autoritățile le oferă, suntem totuși la coada clasamentului.

„Ne aflăm în fața unui paradox. Dacă, mă rog, cifrele apropo de răspândirea bolii erau mai proaste, atunci ar fi căutat vinovați. Acum, dacă cifrele sunt bune, și sunt bune într-un context mai larg european, în care transmiterea a scăzut la nivelul întregului continent în această perioadă, ne lăudăm cu cifrele legate de vaccinare în condițiile în care suntem pe locul 25 din cele 27 de state membre în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de locuitori”, a spus deputatul social-democrat, marți seară, pe B1 TV.

Reprezentantul României la OMS spune că ar trebui să fim mai reținuți din punct de vedere epidemiologic, având în vedere că există posibilitatea unei noi creșteri ale cazurilor de COVID.

„E un lucru care pe mine, personal, m-a deranjat și nu m-a deranjat ca membru al Partidului Social Democrat, m-a deranjat ca om de sănătate publică – încercarea aceasta de politizare a insuccesului campaniei de vaccinare, în care primarii PSD erau învinovățiți că nu se obține o performanță a acestui program de vaccinare.

Mi se pare periculoasă, demobilizantă și nedreaptă această afirmație. Domnul Cîțu s-a obișnuit, așa, cu niște afirmații din acestea bombastice în ultima vreme, nu știu de ce le face, probabil că i se pare că e mai interesant, că e mai credibil dacă face astfel de declarații.

Eu aș fi mai reținut și cred că aceasta ar trebui să fie conduita, mai ales că ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic, inclusiv în alte state europene, arată că e posibilă o recrudescență a îmbolnăvirilor mai spre toamnă, mai ales dacă discutăm de noi variante de virus”, a adăugat Alexandru Rafila.

Noile tulpini și vaccinurile

În cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă noile mutații ale virusului vor fi acoperite de vaccinurile care sunt acum la dispoziția țărilor.

„Da, dar parțial, ca să spunem așa. Se pare că eficacitatea vaccinării este mai mică în ceea ce privește anticorpii neutralizanți, probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană, dar gândiți-vă că până în toamnă mai sunt vreo patru luni, se mai pot întâmpla multe lucruri și e bine să fim pregătiți.

O bună acoperire vaccinală ar putea să oprească un eventual al patrulea val sau, chiar dacă va fi prezent, va fi de mai mică amplitudine. Totuși, să nu uităm că, în comparație, de exemplu cu Germania, cu Italia, cu Franța, noi suntem la jumătate în ceea ce privește numărul de doze administrat raportat la 100 de locuitori, ca să avem și un termen de comparație estimativ”, mai spune el.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu