România întârzie cu răspunsul privind sistemul Patriot. Cum explică Nicolae Ciucă acest lucru?

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că întârzierea de o lună şi jumătate în răspunsul privind sistemul Patriot pentru Ucraina se datorează duratei lungi a procedurilor implicate.

Ciucă a adăugat că România ar trebui să primească compensaţii în schimbul acestui sistem, descriindu-l ca o capabilitate militară de importanţă strategică pentru ţară.

Acesta a menţionat că operaţionalizarea completă a celui de-al doilea sistem Patriot a consolidat siguranţa apărării aerospaţiului românesc.

Deciziile în privinţa acestor capabilităţi nu se iau rapid din cauza necesităţii unor analize specializate şi a evaluării tuturor scenariilor, spune Nicolae Ciucă.

Totuşi, liderul PNL a reamintit că nu mai face parte din CSAT în acest moment. De aceea, nu poate spune dacă este vorba despre o predare, donare sau vânzare a sistemului Patriot către Ucraina.

„Este o capabilitate militară de o importanţă strategică pentru România şi de curând m-am bucurat că al doilea sistem s-a operaţionalizat, deci este 100% operaţionalizat, ceea ce înseamnă o siguranţă consistentă pentru apărarea spaţiului aerian al ţării noastre.

Atunci, când vine vorba despre o asemenea capabilitate, lucrurile nu se decid într-o săptămână sau în două săptămâni. Aici este nevoie ca instituţiile de specialitate să vină să facă analizele şi să prezinte toate scenariile legate de ceea ce înseamnă predarea sau donarea unui astfel de sistem.

Nici nu ştiu dacă este vorba de predare, de donare, de vânzare”, a precizat preşedintele PNL, invitat la Prima News în emisiunea lui Ionuţ Cristache.

România are nevoie să primească ceva la schimb

Nicolae Ciucă a explicat că procesul este unul de durată și că este necesar să se evalueze efectele și consecințele unei astfel de decizii.

România nu poate renunța la o astfel de capabilitate fără să primească în schimb o compensație adecvată, mai spune liderul PNL, amintind de poziţia preşedintelui Iohannis.

Totuşi, procedurile lungi ce vizează această decizie probabil că s-au încheiat și în curând va avea loc ședința CSAT, a mai afirmat Ciucă.

„Procesul este unul de durată. Pe de-o parte să vedem care sunt efectele, consecinţele unei astfel de decizii şi instituţiile de specialitate trebuie să vină cu această analiză.

Apoi trebuie să vedem, exact ce am înţeles de la declaraţia domnului preşedinte atunci, că România nu poate să se lipsească de o astfel de capabilitate, fără să primească ceva în schimb care să compenseze.

Ca atare, iată, este nevoie şi de un proces de negociere vizavi de ceea ce putem să primim în schimb. Şi atunci procesul durează mai mult, probabil că s-au finalizat toate aceste proceduri şi urmează să aibă loc CSAT”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a ţinut însă să precizeze că nu poate specula pe tema deciziei finale ce va fi luată în CSAT.

Reamintim că şedinţa CSAT va avea loc pe 20 iulie, începând cu ora 14:00. Pe ordinea de zi a reniunii va fi ”analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei”, cât şi ”forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.