Premierul Ciolacu a comunicat, în cadrul unei întâlniri la Braşov, că s-a consultat cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la posibila donare a unui sistem Patriot către Ucraina.

El a subliniat că decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Am avut o discuţie cu preşedintele României, urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că după CSAT veţi afla decizia”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a discutat cu Klaus Iohannis

Când a fost întrebat când a avut loc discuția cu Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu a menționat că a avut loc „în aceste zile”.

El a subliniat că în ceea ce privește apărarea națională, nu se bazează pe opinii individuale.

„Aici nu avem păreri, când e vorba de apărarea naţională. Această decizie se ia în CSAT”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.

La insistențele presei, premierul a răspuns ironic.

„Cel mai bine este să desfiinţăm CSAT şi să luăm deciziile noi aici la Braşov. Nu m-am supărat, mă raportez la ce voi hotărî împreună cu preşedintele României, în CSAT, împreună cu colegii mei”, a spus el.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, premierul României/SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Decizia privind donarea unui sistem Patriot, în CSAT

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat luni că donarea unui sistem Patriot către Ucraina nu trebuie să fie un subiect politic. În opinia sa, decizia va fi luată după analiza efectuată de structurile responsabile în domeniu, în cadrul CSAT-ului.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat într-o emisiune la Antena 3, duminică, că „președintele Iohannis va purta discuții cu prim-ministrul, ministrul apărării și CSAT-ul” cu privire la ajutorul pentru Ucraina.

Un sistem de apărare în Ucraina, beneficii strategice pentru România

În esență, premierul a exprimat ideea că amplasarea unui sistem de apărare în Ucraina ar putea avea beneficii strategice pentru România, chiar dacă sistemul este deținut de România. El a menționat că această decizie strategică va fi luată în urma unei analize ample.

Marcel Ciolacu a argumentat afirmația sa prin faptul că și Polonia ar fi de acord cu această abordare. Numărul limitat de sisteme Patriot disponibile în prezent ar putea fi un factor limitativ în luarea unei decizii. Polonia este unul dintre partenerii cu sistemul Patriot.

Mai departe, el a indicat că, potrivit Constituției, decizia finală va fi luată în cadrul CSAT, împreună cu președintele României.