Rusia a criticat ferm noul parteneriat mai strâns al Ucrainei cu NATO, spunând că acest lucru nu va îmbunătăţi securitatea europeană, relatează marţi dpa.

„Nu credem că acest lucru va servi la consolidarea securităţii şi stabilităţii în Europa”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

„Suntem mereu vigilenţi cu privire la infrastructura militară a NATO apropiată de graniţele noastre”, a spus Peskov, adăugând că Rusia va lua măsuri adecvate pentru propria securitate.

Parteneriat mai strâns

NATO a intrat vineri într-un parteneriat mai strâns cu Ucraina, care este acum partener cu oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP) şi care îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei. Ucraina a salutat noul statut.

Peskov a afirmat că Rusia acordă întotdeauna mare atenţie atunci când NATO „absoarbe tot mai multe noi ţări, în moduri diferite”.

Unii diplomaţi, citaţi de dpa, au apreciat că această decizie nu este un pas mai aproape de aderarea la NATO, subliniind că Ucraina este un partener al Alianţei Nord-Atlantice de mulţi ani, participând cu trupe la operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi la unele manevre.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat marţi că Ungaria continuă să blocheze discuţiile ministeriale în legătură cu aderarea Ucrainei la Alianţă. Acest lucru se datorează unei dispute privind politica educaţională care afectează minorităţile maghiară şi rusă din Ucraina.