Republica Capului Verde (Cabo Verde) este o republică insulară situată în arhipelagul omonim din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii de Vest. Cel mai apropiat punct al coastei africane este oraşul Dakkar(Senegal). Arhipelagul vulcanic este alcătuit din 10 insule, din care 9 sunt locuite. Temperatura vara este de 30 de grade, iar iarna de 20 de grade. Cele mai importante oraşe ale ţării sunt Praia (capitala aflată pe insula Santiago), Mindelo (pe insula Sao Vicente) şi Santa Maria(pe insula Sal).

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Republica Capului Verde, este posibilă obţinerea vizei de intrare la sosirea pe aeroport. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile, într-un interval de 180 de zile.


Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise tot mai frecvent în bănci şi unele magazine. Cardurile Mastercard nu sunt acceptate la toate bancomatele sau POS-urile. Cardurile VISA sunt cele mai acceptate. Banca locală Caixa Economica nu încasează comisioane la schimbul valutar. De asemenea, se pot efectua schimburi valutare relativ avantajoase la recepţiile hotelurilor. O noapte de cazare la un hotel de patru stele costă în jur de 130 de euro. 

Limba vorbită este portugheza, iar numărul celor care locuiesc în afara ţării este mai mare decât al locuitorilor propriu-zişi. Cei mai mulţi s-au stabilit în Statele Unite, Olanda, Italia şi Portugalia.