„Compania este în proces de due diligence cu aceste active“, se arată într-un raport publicat de Globalworth pe Bursa de la Londra.

Tot în decembrie, investitorul a cumpărat compania Aserat, controaltă de offshore-urile Risunam Enterprises şi Malanis Holdings şi administrată de Adrian Dănoiu – unul dintre partenerii lui Ioannis Papalekas. Globalworth a plătit 7,3 mil. euro pentru achiziţia firmei care are în patrimoniu un teren de 6.291 mp pe strada Luterană din centrul Bucureştiului, în apropiere de Cathedral Plaza, clădire de birouri deţinută de Papalekas, dar care nu a fost trecută încă în portofoliul Globalworth.Terenul este evaluat în actele cumpărătorului la 12,2 mil. euro.

Globalworth mai deţine un teren de 3.476 mp în zona Herăstrău, evaluat la 5,9 mil. euro şi cumpărat în procedură de insolvenţă în octombrie şi noiembrie 2012. Pe acest lot este programată construcţia unei clădiri de birouri cu o suprafaţă construită brută de 12.166 mp.

„Aceste terenuri reprezintă oportunităţi viitoare pentru dezvoltări de birouri sau cu utilitate mixtă, de care intenţionăm să profităm în viitor pentru a continua extinderea portofoliului imobiliar. Momentan suntem în etapa de planificare a dezvoltării şi în discuţii cu potenţiali chiriaşi pentru a încheia nişte pre-contracte“, se arată în raportul citat.

Proiecte în construcţie

Globalworth are în dezvoltare două proiecte mari. Turnul de birouri Bucharest One, de la baza pasajului Pipera, care a ajuns la etajul cinci, şi Globalworth Campus, care va fi construit în jurul staţiei de metrou Pipera. Pentru ultimul proiect, investitorul se află în ultima etapă de selectare a constructorului primelor două clădiri de birouri. Compania estimează că va demara construcţia Globalworth Campus în primul trimestru al acestui an.

Papalekas a început recent şi construcţia unei clădiri de birouri, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp, exact lângă noul sediu Orange de pe strada Gara Herăstrău. Proiectul este construit pe un teren de 2.434 mp cumpărat anul trecut de la grupul italian Nusco pentru 4 mil. euro.(Despre acest subiect Capital a scris aici)

Investitorul mai are în construcţie două noi depozite industriale în cadrul complexului Timişoara Airport Park. Spaţiile sunt deja pre-închiriate către Continental şi Elster şi vor fi livrate spre sfârşitul primului semestru din an.

În prezent, valoarea proiectelor aflate în dezvoltarea Globalworth se ridică la 121,1 mil. euro, care după finalizare vor aduce companiei 244.000 mp de spaţii de birouri şi industriale cu o valoare de piaţă de 442,9 mil. euro.

Portofoliul operaţional

Globalworth a anunţat anul trecut achiziţia a trei clădiri de birouri premium pentru 133 mil. euro. Achiziţia Unicredit Tower va fi încheiată în primul trimestru al acestui an, în timp ce tranzacţia de cumpărare a Nusco Tower şi a primei clădiri din Green Court Bucharest (sediul Orange) va avea loc în trimestrul al doilea. Cele trei imobile vor creşte valoarea portofoliului Globalworth cu 152,8 mil. euro, până la un total de 752,1 mil. euro.

Portofoliul actual al companiei este format din şase proprietăţi, cu o suprafaţă totală de circa 224.000 mp şi o valoare de 460 mil. euro.

Calculele companiei arată că după dezvoltarea proiectelor aflate în diferite stadii de construcţie, valoarea portofoliului va creşte la 1.074 mil. euro, plasând Globalworth pe locul doi în topul celor mai mari investitori imobiliari din România, după sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI).