Medicii au venit cu vești importante despre starea de sănătate a Suveranului Pontif. Ei au dat detalii despre Papa Francisc, care a suferit miercuri o operaţie de trei ore într-un spital din Roma pentru repararea unei hernii.

Doctorii au anunțat că intervenţia chirurgicală a decurs bine şi sunt toate şansele ca Suveranul Pontif să nu aibă limitări în ceea ce priveşte călătoriile şi desfăşurarea altor activităţi după ce se va recupera.

„Chiar a glumit cu mine despre momentul în care vom face a treia operaţie”, a declarat chirurgul şef, doctorul Sergio Alfieri.

Papa Francisc va rămâne în spital 5-7 zile

El este cel care i-a făcut o primă operaţie abdominală Papei Francisc în 2021. Chirurgul şef a spus presei că nu au fost descoperite alte afecţiuni sau patologii în timpul operaţiei.

Potrivit acestuia, Papa Francisc a reacţionat bine la anestezia generală şi se aşteaptă ca papa să rămână în spital timp de 5-7 zile. Alfieri a menționat, însă, că vor fi luate lua toate măsurile de precauţie necesare în ceea ce priveşte momentul externării.

Vaticanul a anunţat că toate audienţele private şi generale ale papei au fost anulate până la 18 iunie. Papa Francisc are planificate două călătorii în această vară. Doctorul Alfieri a spus că nu vede niciun motiv medical pentru care papa ar trebui să îşi schimbe programul. Singura recomandare este că trebuie să ridice obiecte grele.

„S-a uitat la mine ca şi cum ar fi vrut să-mi spună ‘Eu sunt papa. Eu nu ridic greutăţi'”, a povestit doctorul Alfieri.

Vizitele programate ale Suveranului Pontif

Vaticanul a anunţat sâmbătă că papa intenţionează să viziteze Mongolia între 31 august şi 4 septembrie, acesta urmând să fie unul dintre cele mai îndepărtate locuri în care a călătorit. El va vizita Portugalia între 2 şi 6 august pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona şi pentru a vizita Sanctuarul de la Fatima. Vaticanul a publicat marţi un program oficial al călătoriei, dând de înţeles că aceasta a fost confirmată.

Amintim că Papa Francisc a ajuns miercuri la spital după audienţa generală săptămânală din Piaţa Sfântul Petru. Operaţia a avut loc în spitalul administrat de Biserica Catolică, aflat la mică distanţă de Vatican şi care are un apartament la etajul 10 rezervat pentru papi.

Conform unui comunicat al Vaticanului de miercuri dimineaţă, operaţia a fost necesară pentru a repara un laparocel, o hernie care se formează uneori peste o cicatrice rezultată de obicei în urma unei intervenţii chirurgicale anterioare. Aceasta este mai frecventă la persoanele în vârstă şi poate fi cauzată şi de obezitate sau de slăbiciunea muşchilor peretelui abdominal.

Alfieri a declarat că însuşi Papa a decis marţi să se opereze a doua zi, după ce a făcut o tomografie computerizată la acelaşi spital.