Pandemia nu i-a speriat pe micii întreprinzători din România. Au păstrat salariile și angajații

Pandemia, starea de urgență, restrângerea bruscă și dură a activităților în mai toate domeniile nu i-a descurajat pe micii întreprinzători. Ei și-au păstrat angajații și nu au micșorat salariile.

Majoritatea ȋntreprinderilor mici și microȋntreprinderilor au păstrat angajații și salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanșate de noul coronavirus, anunță un studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri. Cercetarea este încă în derulare și este realizată de Ingenius Hub, ȋn cadrul rețelei Ingenius NET, prin campania “Construim Împreună #ViataDupaCOVID”.

Adaptarea, cuvântul de ordine

Concluziile studiului mai arată că, deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de una-două luni,   microîntreprinderile și întreprinderile mici au avut, în general, pe  lângă tendința de a menține toate locurile de muncă și pe acelea de a  trece la digitalizare și de a se adapta pentru a menține un grad  ridicat de funcționare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu până în 50 de salariați, deși ușor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

Firmele mici, un factor de stabilitate

„Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari”, a concluzionat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub, compania care a realizat studiul.

2, 5 milioane de salariați

Din cele circa 550.000 de companii care funcționează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi și întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, cu o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi. La un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 de euro tuturor companiilor micro și mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB am salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă.

Refolosiți POC și POCU

“O soluție parțială ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele  rămase din   alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC și POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau  dezvoltare pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și care,  pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar  pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu.

Combatem panica

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a neliniștii înregistrate în toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.