Declarațiile entuziaste ale președintelui american Donald Trump, care spune că Statele Unite ale Americii vor ieși mai întărite din pandemia de coronavirus și ține cu tot dinandinsul să repornească activitatea economică și să redeschidă total țara, nu par a împiedica răspândirea bolii.

Astfel, numărul deceselor a trecut luni de 90.000 în SUA, iar al persoanelor infectate cu noul coronavirus de 1,5 milioane.

10.000 de decese într-o săptămână

Potrivit bilanţului actualizat continuu al universităţii americane Johns Hopkins, au fost totalizate circa 10.000 de morţi suplimentare din cauza noului coronavirus într-o săptămână.

Pragul de 80.000 de morţi a fost depăşit lunea trecută, iar cel de 50.000 cu peste trei săptămâni în urmă, la 24 aprilie.

Statele Unite sunt, de departe, ţara care, potrivit datelor oficiale, a înregistrat cel mai mare număr de decese şi de cazuri confirmate de boală.

Se ţine însă cont de numărul populaţiei lor, ţări ca Belgia, Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa sau Suedia numără mai mulţi morţi raportat la un milion de locuitori, potrivit datelor prezentate de site-ul Worldometer.

O treime dintre decese în statul New York

Statul New York o numărat singur circa o treime din morţile înregistrate în SUA, cu 28.300 de decese din cauza bolii, potrivit universităţii Johns Hopkins.

Autorităţile statului au anunţat oficial doar aproape 22.700 de decese, număr care nu include morţile „posibil legate” de coronavirus, câteva mii în oraşul New York.

Statele Unite ar urma să atingă 112.000 de morţi până la 6 iunie, potrivit unei medii a 20 de modele epidemiologice realizate de cercetători de la universitatea statului Massachusetts.

Circa 11,5 milioane de teste au fost realizate în întreaga ţară, potrivit universităţii Johns Hopkins, şi peste 272.000 de persoane au fost declarate vindecate.

Pandemia de COVID-19 a făcut mai mult de 316.000 de morţi în lume de la apariţia sa în China, în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale.