Dar vremea și tiparele vieții umane au împins povara bolii spre nord, de sărbători, și de vină a fost doar varianta Delta. Introduceți în ecuație o nouă variantă, care pare mai capabilă să se sustragă imunității, iar valul sezonier al pandemiei s-ar putea transforma într-un tsunami, scrie The Atlantic.

În vară, șefa CDC, Rochelle Walensky, a anunțat că COVID a devenit „o pandemie a celor nevaccinați”, o expresie care a fost preluată curând de președintele Biden. Acum, această afirmație pare să se adeverească la o scară terifiantă.

Pandemia celor vaccinați nu mai poate fi negată

Americanii nevaccinați vor plăti cel mai mare preț în lunile următoare, dar riscurile par să fi crescut pentru toată lumea. Pandemia celor vaccinați nu mai poate fi negată.

Cei 60 % dintre americanii complet vaccinați ar putea să-și vadă viața schimbată. Până acum, celor care primiseră două doze de Pfizer sau Moderna sau una de la Johnson & Johnson li s-a spus că au căpătat o ”protecție antiglonț”, mai ales dacă erau tineri și sănătoși. Dar datele preliminare din Africa de Sud și Europa sugerează că doar două doze de vaccin nu vor putea opri infecțiile și răspândirea rapidă a bolii, chiar dacă spitalizarea și decesul rămân puțin probabile. Primirea a trei doze pare să ofere mai multă protecție.

Vaccinații pot transmite mai ușor boala copiilor nevaccinați sau parțial vaccinați

Pentru Saad Omer, șeful Institutului Yale pentru Sănătate Globală, acestea sunt suficiente dovezi pentru a justifica schimbarea definiției de către CDC a vaccinării complete.

Având în vedere că persoanele din grupul celor vaccinați cu două doze, adică vaccinați complet conform definiției actuale, sunt mai puțin protejate împotriva infecțiilor, prezintă un risc mai mare de a transmite boala copiilor nevaccinați sau parțial vaccinați, precum și adulților nevaccinați sau vulnerabili din punct de vedere imunologic.

Evenimente super-răspânditoare în epoca lui Omicron

De asemenea, vor transmite coronavirusul mai ușor între ei. Acele locuri care păreau până mai ieri sigure pentru persoanele vaccinate – un restaurant sau o sală de spectacol – ar putea deveni un teren fertil pentru transmitere, deoarece oamenii din interior au mai multe șanse să prindă și să răspândească virusul. Rapoartele sugerează deja că adunările mari din interior, cu oameni complet vaccinați, pot deveni evenimente super-răspânditoare în epoca lui Omicron.

Rămășițele de normalitate ar putea începe să se năruiască

Practic, fiecare persoană complet vaccinată ar putea fi în continuare expusă unui risc minim de a se îmbolnăvi grav sau de a muri din cauza COVID în această iarnă, dar rămășițele de normalitate din jurul lor ar putea începe să se năruiască.

În cel mai rău scenariu, zonele extrem de vaccinate ar putea asista la ceea ce s-a văzut in 2020, la începutul pandemiei: spitale copleșite, mai ales în Boston și New York City, susține Samuel Scarpino, om de știință de la Fundația Rockefeller. Chiar dacă doar un mic procent din infecțiile cu Omicron duc la spitalizare, varianta se răspândește cu atâta ferocitate, încât milioane de oameni ar putea avea nevoie de un pat.

Consecințele Omicron vor fi mult mai severe pentru toți ceilalți

Oricare ar fi efectele asupra americanilor vaccinați, consecințele Omicron vor fi mult mai severe pentru toți ceilalți. În locurile cu o acoperire scăzută a vaccinurilor și o politică puternică anti-lockdown, am putea asista la un nou dezastru.

Acest scenariu ar putea să nu aibă loc, dacă Omicron va provoca o formă semnificativ mai ușoară a bolii decât Delta și dacă protecția vaccinurilor este puternică.