Vineri, deputaţii germani au adoptat o nouă lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19. În prezent, obligativitatea de injectare s-a extins pentru întreaga populaţie și urmează să fie autorizată în 2022, conform AFP. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a informat că amenzile pentru persoanele care refuză să se vaccineze vor fi „inevitabile”, conform Der Spiegel.

Odată cu implementarea noii legi, Germania se alătură altor ţări europene, precum Franţa, Italia, Grecia şi Marea Britanie, care obligă angajații din sistemul sanitar să se imunizeze prin injecția anti-covid.

Angajații trebuie să fie vaccinați sau trecuți prin boală

Legea prevede că profesioniştii din sănătate au o „responsabilitate deosebită” deoarece intră „în contact strâns şi intensiv cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a maladiei.” Astfel că toţi oamenii care lucrează în spitale, aziluri, centre sociale, stabilimentele pentru persoane cu handicap, clinici ambulatorii, cabinete medicale, servicii de salvare şi centre social-educative trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID-19 sau să fi trecut prin boală. Angajații vor fi nevoiți să prezinte dovada vaccinării lor cu schemă completă împotriva COVID-19 până pe 15 martie 2022, altfel riscă să nu mai poată muncii.

Germania, focar de infecție cu Sars-Cov-2

Diverse centre medicale, în special azilurile din landurile Saxonia-Anhalt şi Brandenburg, s-au transformat în focare de infecție, fiind înregistrat un număr considerabil de decese printre pacienți.

În anumite cazuri, infectarea a fost declanșată de un angajat nevaccinat, astfel că au fost relansate dezbateri despre vaccinarea obligatorie a întregului popor german. Deşi statisticile oficiale sunt incomplete, personalul medical din Germania este în medie vaccinat într-un procent mai mare (aproape 90%) decât restul cetățenilor (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.

Peste 50% dintre germani sunt PRO vaccinare obligatorie

În prezent, noul cancelar german, Olaf Scholz, intenţionează să ceară Parlamentului să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra obligativităţii de vaccinare. Dacă această decizie va fi implementată, ea va intra în vigoare în februarie sau martie 2022. De asemenea, într-un sondaj publicat vineri, 68% dintre germani susțin vaccinarea obligatorie pentru toţi rezidenţii adulţi.

În ciuda acestui fapt, autorităţile federale germane sunt îngrijorate că o astfel de măsură va provoca şi mai mult nemulţumirile oamenilor care se opun restricţiilor sanitare, care au protestat de mai multe ori de la începutul pandemiei.