Campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare și în Uniunea Europeană. În Italia autoritățile iau în calcul ideea de a impune obligativitatea vaccinării, în contextul în care din primele zile se înregistrează refuzuri chiar din partea personalului medical față de imunizare.

Pentru moment vaccinurile anti COVID în Italia nu sunt obligatorii, însă dacă în următoarele luni de campanie nu se va ajunge la imunizarea a două treimi din populație se vor lua contramăsuri, anunță viceministrul sănătății, Pierpaolo Sileri, îngrijorat că respingeri față de acest vaccin se înregistrează chiar și în rândul medicilor. S-ar putea ajunge în aceste condiții la obligativitatea acestui vaccin, mai subliniază Sileri. Precizăm că în Italia există cea mai mare comunitate de români din diaspora, care numără peste un milion de oameni.

Pentru cine ar trebui să fie obligatoriu vaccinul

Pentru doctori, infirmieri, cadre medicale, vaccinul anti COVID trebuie să fie obligatoriu, la fel și pentru cei care lucrează în casele de bătrâni, pentru a proteja persoanele în vârstă – este apelul coordonatorului Comitetului Tehnico-Ştiințifici asupra Coronavirusului, Agostino Miozzo.

Tânăra asistentă Claudia Alivernini de la Spitalul Spallanzani din Roma, prima persoană vaccinată anti COVID din Italia, a fost nevoită să își suspende profilurile personale de pe rețelele de socializare, după ce a fost insultată de sute de cetățeni, cu comentarii de genul: „Şi acum să vedem când vei muri”.

Claudia a avut totodată surpriza urâtă de a se găsi reprodusă în două profiluri false de Instagram, dintre care unul cu fotografia ei. Asistenta, care a fost de acord să se supună vaccinului, „cu o profundă mândrie și un mare simţ al responsabilității”, deoarece crede în știință, intenționează să depună plângere la Poliția Poștală pentru furt de identitate și amenințări.

Spania va realiza un registru al persoanelor care aleg să nu se vaccineze

Ministrul Sănătății din Spania transmite că va fi realizat un registru al persoanelor care aleg să nu se vaccineze anti-COVID. Trebuie menționat că registrul respectiv va fi pus și la dispoziția statelor membre UE.

Conform declarației respective, informațiile stocate nu vor fi făcute publice către alte entități.

„Vom prelucra datele cu cea mai mare responsabilitate. Persoanele care au posibilitatea să primească o formă de tratament, dar refuză din orice motiv, vor fi notate în acest registru, în așa fel încât să ne asigurăm că nu există nicio eroare în aplicație. Este dreptul oricui să refuze imunizarea, chiar dacă noi credem că asta ar fi o greșeală. Imunizarea salvează vieți. E calea noastră de a ieși din pandemie”, a explicat Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății, conform bbc.com