Joi, premierul Poloniei a declarat că îi va cere cancelarului german Olaf Scholz, recent ales, să se opună deschiderii gazoductului Nord Stream 2, având în vedere că Varșovia caută să blocheze această conductă pe care, în opinia sa, Rusia o va folosi împotriva Europei, arată Reuters. 

Predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, și-a deteriorat relațiile cu multe state din Europa Centrală și de Est, susținând acest proiect care, în opinia acestora din urmă, ar spori în mod periculos dependența de gazele rusești. Acum, dată fiind instalarea unei noi administrații la Berlin și o creștere a tensiunilor din regiune, Varșovia speră ca Germania să își schimbe orientarea.

“Îi voi cere cancelarului Scholz să nu dea înapoi în fața presiunilor Rusiei și să nu permită ca gazoductul Nord Stream 2 să fie folosit ca pârghie de șantaj împotriva Ucrainei, un instrument de șantaj împotriva Poloniei, dar și un șantaj la adresa Uniunii Europene”, a declarat Mateusz Morawiecki, aflat în vizită la Roma.

Putin-Biden, discuții despre Nord Stream 2

Marți, președintele Statelor Unite, joe Biden, l-a avertizat pe președintele rus, Vladimir Putin, că proiectul Nord Strem 2 ar putea fi anulat și că o eventuală invadare a Ucrainei ar atrage niște sancțiuni economice dure. Rusia a comasat o serie de trupe la frontiera sa cu Ucarina, stârnind temeri legate de o posibilă invazie.

Oficialii americani le-au transmis congresmenilor că au ajuns la o înțelegere cu Germania în privința blocării conductei Nord Stream 2 în cazul în care Rusia invadează Ucraina, după cum a declarat, marți, un consiler din Congres.