Temperaturile la Canberra au atins sâmbătă un nou record pentru luna februarie, în timp ce incendiile ameninţă capitala Australiei, unde a fost declarată stare de alertă, a informat Météo France, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Canberra au plasat vineri pentru prima dată din 2003 capitala federală australiană în stare de alertă din cauza ameninţării incendiilor de vegetaţie.

Sâmbătă, termometrul a urcat la 42,7 grade Celsius, un record pentru luna februarie care îl depăşeşte pe cel stabilit în 1968 (42,2 grade), a precizat meteorologul Etienne Kapikian pe Twitter.

Această temperatură este, de asemenea, a treia ca mărime înregistrată în oraş indiferent de lună, a adăugat el.

Planeta ia foc

Cu recordurile înregistrate în ianuarie şi decembrie, vara australă 2019-2020 va fi cea mai caldă observată până în prezent, în opinia sa.

În ce priveşte incendiile, principala ameninţare vine de la focurile care au cuprins valea Orroral, unde 18.000 de hectare de vegetaţie au fost devastate.

Autorităţile sunt de părere că acest val de căldură, însoţit de vânt uscat, creează condiţiile propice incendiilor de pădure din anumite zone ale statelor Noul Wales de Sud şi Victoria. Peste 80 de incendii sunt înregistrate în continuare în cele două state.

Temperatura din oraşul Richmond în Noul Wales de Sud a atins sâmbătă 46,8 grade Celsius, a mai informat meteorologul.

Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care devastează Australia din septembrie.

O suprafaţă de peste 100.000 de kilometri pătraţi, mai mare decât Portugalia, a fost redusă la cenuşă şi peste 2.000 de locuinţe distruse. Cercetătorii estimează că mai mult de un miliard de animale au fost ucise în incendii.