Osaka Gas Co Ltd a anunţat marţi că va oferi suport tehnic pentru un proiect de hidrogen verde de 10,75 miliarde de dolari în Australia şi că va lua în considerare potenţiale investiţii în viitor.

În ce constă mai exact acest proiect?

Proiectul Desert Bloom Hydrogen, susținut de Sanguine Impact Investment Group, cu sediul în Singapore, va folosi o tehnologie unică pentru a aspira apa din aer și energia solară pentru a împărți apa si a produce hidrogen verde – hidrogen generat de energie regenerabilă, transmite Reuters.

Osaka Gas a fost de acord să contribuie la managementul proiectului, inginerie și suport tehnic pentru proiect, să gestioneze vânzările de hidrogen și să negocieze cu producătorii de echipamente, a declarat dezvoltatorul proiectului, Aqua Aerem.

„S-ar putea să investim în proiect în viitor, dar nu există un plan de investiții concret”, a spus un purtător de cuvânt al companiei de utilitati japoneză, adăugând că va oferi suport tehnic prin valorificarea expertizei sale în producția de gaze și afacerile legate de hidrogen. 

„Sperăm, de asemenea, să obținem noi cunoștințe despre dezvoltarea hidrogenului prin participarea noastră la acest proiect”, a spus ea.

Lucrările vor demara în 2023

Dacă va merge mai departe conform planului, proiectul ar putea fi primul pentru producția de hidrogen verde din Australia, planificat să demareze în 2023, în timp ce o serie de alte proiecte sunt încă în curs de desfășurare a studiilor de fezabilitate.

Lucrarea inițială, despre care compania a spus în decembrie că va costa 1 miliard de dolari va produce 1.000 kg/zi de hidrogen, sau 2% din ținta completă a etapei 1 a proiectului. În cele din urmă, pentru a atinge ținta de 410.000 de tone pe an de hidrogen pentru uz local și exporturi, proiectul va scala până la 4.000 de unități modulare, reducând costurile de producție.

„Desert Bloom va putea să producă hidrogen verde la un preț de export pe care clienții internaționali doresc să-l plătească – mai puțin de 2 USD/kg în cinci ani”, a declarat președintele Aqua Aerem, David Green, într-un comunicat.