Un raport recent al ONU arată că planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,7 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale și mult peste ceea ce oamenii de știință spun că ar trebui să urmărim ca obiectiv.

De aceea, nu numai guvernele naționale trebuie să acționeze. Corporațiile globale recunosc că și ele au o responsabilitate. Peste 900 de companii și-au stabilit obiective bazate pe știință pentru a-și reduce emisiile, în conformitate cu Acordul de la Paris. Pentru multe dintre ele, unul dintre cei mai importanți pași de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră este reducerea emisiilor prin aprovizionarea cu energie regenerabilă, potrivit weforum.org.

Trei moduri prin care corporațiile pot cumpăra energie regenerabilă

Există trei moduri prin care corporațiile pot cumpăra energie regenerabilă. Primul ar fi prin cumpărarea de certificate de energie verde. Deși acesta este un proces simplu, nu contribuie la dezvoltarea surselor regenerabile.

Al doilea mod ar fi prin semnarea unui acord de cumpărare a energiei corporative, (CPPA), care este un contract de furnizare pe termen lung de energie regenerabilă. Un al treilea mod ar fi prin investiția în active de energie regenerabilă, fie că este vorba de cele la un parc eolian sau la panouri solare de pe acoperișul unei fabrici.

Achiziția de energie regenerabilă a crescut vizibil în ultimii ani

Achiziția de energie regenerabilă a crescut în ultimii ani. În SUA, în 2020 au fost încheiate peste 100 de oferte corporative de aprovizionare cu energie regenerabilă, reprezentând o capacitate de peste 10 GW, în creștere de la doar 1,5 GW în 2015.

Numai în Europa, CPPA-urile s-au ridicat la 3,5 GW în 2020, mai ales în cazul companiilor de tehnologie, în timp ce noi sectoare precum cele farmaceutice și retail au intrat pe piață.

Anul acesta, de exemplu, Coreea de Sud a început să permită aprovizionarea cu certificate și energie regenerabilă, dar doar pentru companiile calificate, iar Vietnamul este pe cale să lanseze un program pilot de 1.000 MW pentru CPPA.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește cadrul de reglementare, trebuie făcut mai mult pentru a debloca potențialul vast al aprovizionării cu surse regenerabile. Istoria a arătat că, dacă companiile au ambiții mai mari în abordarea problemelor și lucrează mână în mână cu guvernele, pot depăși orice provocare. Inclusiv această această provocare definitorie a vremurilor noastre.