Ludovic Orban a făcut tot ce i-a stat în putere ca să împingă discutarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu în Parlament. După ce a aflat că premierul a sesizat Curtea Constituțională, președintele PNL a sărit ca ars. El a susținut că o moțiune de cenzură nu poate fi oprită.

Șeful PNL a spus că nu există un conflict de natură constituțională.

”Conflictul juridic de natură constituțională invocat este un conflict care nu conține niciun conflict, care n-are niciun argument. Moțiunea de cenzură, conform deciziilor Curții Constuționale, nu poate fi oprită.
Depunerea unui conflict juridic de natură constituțională nu poate constitui un pretext pentru blocarea moțiunii de cenzură, existând acest sens două precedente în care Curtea Constituțională s-a pronunțat și a hotărât foarte clar că procedura moțiunii de cenzură nu poate fi oprită”, a declarat Orban.

Orban face declarații total diferite

Interesant este că în 2020 la o moțiune de cenzură depusă de PSD, liderul PNL avea cu totul altă părere. Premierul de atunci, Ludovic Orban, a spus  că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală.

„Deocamdată așteptăm pronunțarea CCR privitoare la conflictul juridic de natură constituțională pe care l-am declanșat. Noi considerăm că este neconstituțională dezbaterea și votarea moțiunii până nu se pronunță Curtea Constituțională”, a spus atunci Orban. El a mai arătat atunci că „a lăsa ţara fără guvern în momentul de faţă este un act de iresponsabilitate politică” şi a precizat că PNL „nu stă cu mâinile în sân”.

În septembrie 2021, el a susținut exact contrariul. Ce spunea el despre moțiunea USR-AUR?

„Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie pentru nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției și încălcarea principiului constituțional al statului de drept.

 

 

 

 

Sursa foto: Facebook PNL Bihor