La debutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a vorbit despre explozia de noi cazuri de coronavirus care a cuprins întreaga Europă. Comparativ cu statele europene, România stă destul de bine, consideră prim-ministrul.

Cu toate acestea, Orban insistă că nu trebuie să ne relaxăm, ci dimpotrivă, să fim şi mai vigilenţi de acum încolo, sugerând că s-ar putea ajunge şi în România la restricţii dure, la fel ca în primul val al pandemiei.

„Situaţia comparativă ne-ar putea genera o oarecare stare de satisfacţie”

„După cum vedeţi, Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu coronavirus. Sigur, situaţia comparativă cu cele mai multe ţări din Uniunea Europeană ne-ar putea genera, aşa, o oarecare stare de satisfacţie.

Pe de altă parte, vă mărturisesc că trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra COVID-19. Este clar că foarte multe ţări se confruntă cu creşteri aproape inexplicabile ale numărului de cazuri şi vedem că multe ţări europene iau măsuri de restricţie, aproape ca în perioada primului val, care ar putea să afecteze economia şi care pot să genereze efecte sociale extrem de negative”, a declarat şeful Guvernului, potrivit Agerpres.

„Trebuie să fie să stăvilim cu orice preţ creşterea numărului de cazuri”

Premierul Orban a indicat şi care este obiectivul autorităţilor în acest moment: oprirea cu orice preţ a creşterii infectărilor, cu păstrarea în condiţii de bună funcţionare a economiei şi fără a pune în pericol slujbele românilor.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident, păstrând economia într-o stare de funcţionare fără să afectăm activitatea economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetăţenilor români, dar în acelaşi timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat”, a mai precizat, miercuri, Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea